NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Vodič kroz medije
       Jugoslovenska Agencija za istraživanje medija i odnosa sa javnošću predstavila je "Vodič kroz medije Jugoslavije" sa podacima o više od 1 400 jugoslovenskih medija i novinskih organizacija.
       "Osnovni cilj ovog projekta i publikacije jeste da se na jednom mestu pobroje i ukratko prikažu svi naši mediji, ali i da se ukaže na specifičnosti koje su, sa stanovišta pojavljivanja i diferencijacije medija, osobene upravo za našu zemlju u prethodnom i sadašnjem periodu", navode autori u uvodnom delu vodiča.
       Direktor Agencije Prvoslav Plavšić rekao je da u vodiču nisu navedeni svi jugoslovenski mediji i da su se Agenciji poslednjih dana javili pojedini koji nisu uključeni, kao i nedavno osnovani.
      
       Zaštita novinara
       Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je sve novinare koji su zbog svog rada izloženi pretnjama i ucenama mafijaških grupa da se jave na telefon koji je otvoren za pomoć novinarima.
       Poziv su zajednički uputili NUNS i radna grupa sastavljena od predstavnika novinara, srpske i jugoslovenske vlade i policije, a broj telefona biće u narednih nekoliko dana dostupan redakcijama svih medija u Srbiji. NUNS je istakao da je glavni cilj da se spreče novi napadi na novinare i ponovo zatražio od vlasti i od policije da što pre otkriju i kazne ubice novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.
      
       Prenos
       Upravni odbor Radio-televizije Srbije (RTS) predložio je Skupštini Srbije da ukine direktan televizijski prenos svojih sednica, ocenjujući da on "ne služi, nego pre škodi javnim interesima". UO RTS-a ocenio je da deo opozicije "zasniva svoju političku strategiju ne samo na opstrukciji, nego i na diskreditovanju samog parlamenta i parlamentarnog sistema".
      
       Dug
       Jugoslovenski ministar telekomunikacija Boris Tadić izjavio je da televizijske stanice Palma, Pink i BK duguju 2,1 miliona maraka za neplaćene frekvencije koje su dobile za vreme bivše vlasti. Rekao je da se taj dug slučajno poklapa sa dugom države prema ratnim vojnim invalidima i pozvao sve elektronske medije koji duguju za korišćenje frekvencija da izmire dugovanja. Ponovio je da u Srbiji, trenutno, radio i TV program emituje 721 stanica, a da u etru "ima mesta" za 335.
      
       Prva lasta
       Prvi privatni radio na albanskom jeziku na jugu Srbije pokrenuo je sredinom juna dopisnik Radija Dojče vele iz Bujanovca Jeton Ismaili. On je izjavio da njegov radio zasad emituje kratke informativne sadržaje i muziku, dodajući da mu dosta znači saradnja s medijima na srpskom jeziku. U Bujanovcu je,istovremeno, počela i prodaja listova na albanskom jeziku sa Kosova. Uskoro bi u toj opštini trebalo da počne emitovanje programa lokalne televizije za koju je sredstva obezbedila Vlada Srbije.
      
       Jezici
       Radio-televizija Novi Sad trebalo bi uskoro da počne da emituje program i na nemačkom, hrvatskom i makedonskom jeziku, uz već postojeće programe na mađarskom, rusinskom, slovačkom, rumunskom, ukrajinskom i romskom jeziku, najavio je 18. juna sekretar Skupštine Vojvodine za informacije Rafail Ruskovski. On je rekao da Makedonaca u Vojvodini ima oko
       17 000, te da su nedavno uputili zahtev za radio i TV program na njihovom jeziku.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu