NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pretplata opet

Politički razlog da se ukine pretplata bio je da se ispuni predizborno obećanje, pošto je ono ispunjeno, pretplata se ponovo uvodi

      Oni koji su govorili da je odluka vlade da ukine televizijsku pretplatu bila pogrešna i ishitrena, po svemu sudeći, bili su u pravu. Pretplata će najverovatnije biti vraćena, a naplaćivaće se, opet, preko računa za struju.
       "Reč je samo o predlogu, a vlada još nije donela odluku", kaže Žarko Korać. "Stanovništvo je siromašno i pretplata je nepopularna, ali postoje jaki politički razlozi da se RTS ne finansira iz budžeta. Ukoliko se predlog prihvati pretplata će se naplaćivati preko struje, ali neće biti automatizma, odrediće se iznos, verovatno procenat računa za struju i dobijaće se priznanica za taj iznos. I u drugim zemljama javni servis finansira se pretplatom, a iskustva najvećih evropskih zemalja su pokazala da pretplata "na dobrovoljnoj bazi" ne daje rezultate. Uostalom, reč je o nacionalnoj televiziji, na kojoj građani očekuju dramski, muzički, dečji program. Gde će inače da ga gledaju, da neće možda na 'Pinku'?"
       Politički razlog da se pretplata ukine, bio je da se ispuni predizborno obećanje. Kada se ispostavilo da ne samo da su građani godinama finansirali televiziju koja ih je, za njihov sopstven novac, vređala i lagala, nego su sredstva odlazila i u privatne džepove vodećih ljudi televizije, učinilo se da bi obećanje o ukidanju pretplate moglo biti dobar potez predizborne kampanje. Ali, ispunjenje obećanja donelo je druge probleme.
       U trenutku kada je počela da se oporavlja, državna televizija ostavljena je bez najvećeg izvora prihoda. Od oko 150 miliona dinara koliko je mesečno potrebno, preko 130 donosila je pretplata. Drugi problem je što se rasterećenjem građana televizija stavlja na teret državnog budžeta, što je onda i tehnički čini još zavisnijom. Ako bi građani želeli da to bude njihov servis i da odgovara njima, a ne državi, onda bi morali i da ga sami finansiraju.
       RTS je tako ostavljen u dugovima, bez priliva sredstava (budžet ne može da pokrije sve troškove), sa mnoštvom kadrovskih i tehničkih problema, dok su istovremeno sa svih strana stizale primedbe da im program još nije dovoljno dobar.
       Da bi RTS postao samostalan u svakom smislu, pa i finansijskom, neophodno je da se obezbede i sredstva i načini da ta sredstva stvarno i dođu do onih kojima pripadaju. Pretplatu je u prethodnom periodu ubirala Elektrodistribucija Srbije, koja je sredstva uplaćivala vladi, a vlada prosleđivala RTS-u. U tom lancu novac je umeo da nestane, kao što je nestajalo i ono što bi stiglo u RTS. Sada se planira da se pretplata naplaćuje zajedno sa strujom, ali da se odvaja na poseban račun, tako da direktno ide Televiziji.
       "Nije trebalo ni ukidati pretplatu, ovo će sada biti samo ispravljanje greške", kaže Nenad Ristić. "Plaćaće se pretplata, ali biće popusta, tačnije evidencije, vodiće se računa o onima koji imaju dva brojila. U traženju načina na koji bi se RTS finansirao ispostavilo se da je najbolje da se veže za struju, a organizovaće se tako da ovoga puta sredstva stignu onome kome su namenjena i da se iskoriste za ono za šta su namenjena."
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu