NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Naizgled lako

Šantić je i među našim borcima i u narodu bio daleko prisutniji u ovom ratu nego bilo koji drugi pjesnik - rekao je Neđo Šipovac

      Treći put zaredom održana je 23. i 24. juna u Nevesinju nadomak rodnog Mostara, svetkovina u slavu Alekse Šantića. Tom prilikom predstavljen je i Zbornik radova sa naučnog skupa "Život i djelo Alekse Šantića" u Bijeljini gde je na blizu trista strana objavljeno 27 saopštenja zajedno sa prevodima rezimea na engleski jezik.
       Književnik Neđo Šipovac je na promociji ovog Zbornika, u izdanju Akademije nauka i umjetnosti RS, između ostalog rekao:
       "Samo se na prvi pogled čini, kao i kod Andrićeve proze, da je Šantićeva poezija lako prohodna i opisiva, ali se, kao što znamo, u oba slučaja ispostavilo da je o njoj teško raspravljati. To narodsko u njega, kao u Zmaja i Desanke, skoro da i ne treba tumačiti, toliko je to razumljivo i svakom prijemčivo, bez kritičkog poniranja, pa je i to bio jedan od razloga da se našem pjesniku posveti ovako složen naučni skup i objavi Zbornik radova podnesenih na njemu.
       I u ovom ratu, upravo zbog takvih osobina, lično sam to iskusio, Šantić je i među našim borcima i u narodu bio daleko prisutniji nego bilo koji drugi pjesnik, uključujući i njegovog mostarskog sabrata, Trebinjca, Jovana Dučića, koji je neočekivano postao slavan i po svojoj trebinjskoj, hercegovačkoj Gračanici kao zadnjem počivalištu neizrecive ljepote. Zato sam i lično, a i sa kolegama i prijateljima, pokušavao da u toku oružanih sukoba "prenesemo" Šantića na mostarsko-nevesinjsko ratište, što nam nisu dozvolile ratne operacije, pa smo to učinili prije tri godine, ovdje u Nevesinju.
       Iz toga razloga, a i nakon čitanja Zbornika, postavlja se pitanje tzv. univerzitetske kritike, ne samo povodom Šantića, nego i mnogih drugih "populističkih" pisaca, kakvi su Kočić i njegov krajiški sljedbenik Ćopić, ali i Šantićev uzor Vojislav Ilić i drugi pisci koji su se kod naroda "primali iz prve ruke". No, dobro je primijetio predgovarač Zbornika, Šantić je, sastavljajući Antologiju njemačkog pjesništva "osetio u tuđoj poeziji ono što bi se moglo nazvati njenim modernim duhom". U svoj izbor je uvrstio i one koji se smatraju pretečama ili pripadnicima ranog ekspresionizma. "Tako je jedan opštevoljeni populista imao sluha za moderniste, volio ih i prevodio." Mnogostranost njegovog djela i poimanja poetike je takva da se organizator naučnog skupa i Zbornika radova opredijelio za - život i djelo, odnosno za cjelinu ne samo Šantićevog djela, nego i kulturnih prilika u kojima je živio "i akcija u koje je bio uključen kada je Mostar doživljavao, zahvaljujući srpskoj građanskoj inteligenciji, neviđen duhovni procvat".


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu