NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

"Prosveta" ne poštuje dogovor

Iako je direktor Milisav Savić obećao rukovodstvu SANU da će iseliti knjižaru do 15. juna, umesto toga su usledile optužbe na račun SANU

      Stari spor na relaciji Srpska akademija nauka i umetnosti - "Prosveta" dobio je prošle nedelje još jednu medijsku promociju. U pitanju je isti povod: "Prosvetina" knjižara "Antikvarijat" koja se nalazi u zgradi SANU i za koju ova izdavačka kuća uglavnom neredovno plaća kiriju. Spor je na sudu, a deo kolektiva "Prosvete" uputio je javnosti apel optužujući SANU koja traži iseljenje ove knjižare.
       Upravnik poslova SANU Vladimir Davidović objašnjava za NIN najpre istorijat odnosa između ove nacionalne ustanove i izdavačke kuće "Prosveta" iz kojih se vidi da su problemi sa naplatom, inače veoma niske kirije (jedna marka po kvadratnom metru), stari nekoliko godina, s tim što je rukovodstvo SANU uvek izlazilo u susret čelnicima "Prosvete" (ranije je to bio Čedomir Mirković, a sada Milisav Savić):
       - Knjižara je dobila otkaz pre četiri godine, ali, zahvaljujući vezama koje je Čedomir Mirković imao u to vreme, spor se razvlačio na štetu Akademije, a u korist "Prosvete". Ova izdavačka kuća je, s vremena na vreme, nudila neke "bočne" načine da se reši spor, ali bi te dogovore, redovno, izigrala. U jednom trenutku SANU je povukao tužbu protiv "Prosvete" verujući dogovoru, ali je on ponovo - izigran. Akademija je insistirala na poštovanju zakona, tako da je "Prosveta" u jednom trenutku platila kamatu na dug sa zakašnjenjem od petnaest meseci. Međutim, zbog ponovnog neplaćanja, kamata raste iz dana u dan i na to smo blagovremeno upozoravali rukovodstvo "Prosvete".
       Novi direktor "Prosvete", gospodin Milisav Savić je odmah bio upoznat sa ovim problemom i on je na sopstvenu inicijativu došao u SANU sa idejom da se dogovorimo. Ponudio je načine rešenja problema koje smo mi prihvatili i o tome imamo dokumentaciju. On je sam postavio rok, 15. juni ove godine, za dobrovoljno iseljenje njihove knjižare. Naravno, taj rok je prošao, a gospodin Savić se pridružio onima koji nisu ispunili svoja obećanja, učvršćujući nas u uverenju da mi sa "Prosvetom" više ne možemo razgovarati. Dakle, kada već nije ni ispunila dogovor koji je sama ponudila, i ova rukovodeća garnitura "Prosvete" opredelila se za metod skandala, pa je tako došlo do konferencije za novinare na kojoj je rečeno kako SANU hoće da iseli knjižaru.
       Među optužbama na račun SANU, čulo se i to da je za ovu knjižaru zainteresovana kompanija "Braća Karić" koja u ovom prostoru želi da otvori banku. Naš sagovornik tim povodom kaže:
       - Naravno, ovakva laž ima osnovu u njihovoj pretpostavci kako su Karići u ovom momentu najozloglašeniji poslovni partner. Demantovao sam i to, ali osim kompanije "Karić" niko drugi nije objavio tu moju izjavu. Doduše, SANU nije ni želeo da se metodom kulturnog skandala obračunava sa "Prosvetom", iz prostog razloga što su činjenice neumoljivo u korist Akademije i na štetu "Prosvete". Nikome nije prijatno što se "Prosveta" našla u tako teškoj materijalnoj situaciji, ali je nedostojno zaklanjati se iza nekakvih samoupravnih recidiva, peticija koje potpisuju zaposleni, manipulisati sa brojem potpisnika (u javnosti se spominju stotine, a na primerku koji je dobila SANU ima ih 69)... Nije naše da dosipamo so na ranu, i zaposleni u "Prosveti" ovaj problem moraju da rešavaju sa svojim rukovodstvom, 'u svom dvorištu'. Jasno nam je da je "Prosveta" izgubila ugled velikog izdavačkog preduzeća, ali nam nije jasno da njeni radnici, trgovci, dozvoljavaju sebi da se mešaju u to šta će Akademija raditi sa svojim prostorom. Izvesno je samo da će taj prostor, kada se iseli "Prosvetina" knjižara, biti korišćen na dobrobit Akademije i kulturne javnosti ove zemlje - kaže za NIN upravnik poslova SANU.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu