NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Miloševića moraju da puste u petak

      Tim advokata bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića ovih dana je prebukiran poslom. Postupak o izručenju Miloševića Hagu na osnovu Uredbe savezne vlade već je počeo, tako da prigovori, zahtevi, inicijative,žalbe... advokata, pljušte na sve strane. Ne može se reći koji je više zauzet, jer je svaki zadužen za određen segment odbrane. Jedan od Miloševićevih branilaca, advokat Zdenko Tomanović, objašnjava situaciju u kojoj se njegov klijent trenutno nalazi.
       - Branioci su sprečili započinjanje postupka, jer su posle podnošenja zahteva od strane Saveznog ministarstva pravde za ekstradiciju najpre ukazali sudu da nemaju punomoćje da Miloševića brane u tom postupku, zbog čega je prvog dana odloženo njegovo ispitivanje i zbog čega je Milošević koristio zakonsko pravo od 24 sata da se izjasni o advokatima.
       Kada se Milošević opredelio za isti tim, advokati su pre započinjanja bilo kakve radnje uložili zahtev za izuzeće istražnog sudije, predsednika Okružnog suda i okružnog javnog tužioca, zbog čega je obustavljen svaki dalji rad na predmetu. Posle odluka o izuzećima koja moraju da donesu Vrhovni sud i republički javni tužilac, postupak će biti nastavljena zavisno od odluke o izuzeću branioci će odlučiti da li će ponoviti zahtev, ali iz nekih drugih razloga.
      
       Zašto je neophodan toliki tim branilaca koji zastupaju Miloševića?
       - Zato što se radi o složenom predmetu, odnosno o političkom procesu i zato što se radi o pripremama za nezakonito i protivustavno izručivanje jugoslovenskih građana Haškom tribunalu.
      
       Saveznom ustavnom sudu ste podneli inicijativu za ocenu ustavnosti i ustavnu žalbu. Zašto i žalbu?
       - Ona sadrži zahtev da Savezni ustavni sud u skladu sa svojim ovlašćenjima pre donošenja konačne odluke naredi da se obustavi izvršenje svih radnji koje su preuzete na osnovu Uredbe čija se ustavnost i zakonitost ocenjuje.
      
       Stručna javnost je na neki način podeljena po ovom pitanju. Jedni Uredbu podržavaju, drugi je osporavaju. U kojoj meri to koristi ili šteti odbrani?
       - To nam daje prostor da upravo pravnim argumentima pokušamo da među podeljenom stručnom javnošću prevagnemo u korist onih koji, ipak, poštuju pravo, zakone i Ustav ove zemlje. Pravo se ne sme prodavati, baš kao što kaže velika povelja slobode iz 1215. godine.
      
       Ako Uredba bude odbačena i državni organi se odluče za direktnu primenu Statuta Haškog tribunala i na osnovu njega izvrši ekstradiciju Miloševića, šta će odbrana preduzeti?
       - Ako govorimo jezikom prava, onda je izručenje moguće samo promenom Ustava SRJ, Ustava Srbije, ili pak donošenja Ustavnog zakona, jer Statut Haškog tribunala nije ugovor, već jednostrani akt i ne izražava opšte prihvaćeno pravo već selektivno pravo koje nema podlogu u opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.
      
       Kako vidite naredne dane po pitanju Miloševićevog statusa - ide li u Hag ili ostaje?
       - Miloševiću u nedelju ističe pritvor na osnovu rešenja od pre tri meseca. S obzirom da nema novog zahteva za proširenje istrage, da nema dopune istrage zarad proširenja istrage, niti je pak podignuta optužnica, on u nedelju mora biti pušten iz pritvora. S obzirom da je nedelja neradni dan, to se mora desiti u petak.
      
       SLOBODAN IKONIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu