NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Ekstradicija/Donacija

      Nisam ja povezao ova dva pojma iz naslova. Povezali su ih politička realnost sveta, američka arogancija i namerni nedostatak takta.
       Navikli smo poslednjih godina na žurbu sveta i kobno oklevanje vladara naših života i smrti; realistički i pravovremeni potez srpskog premijera, usred neke nove kunktatorske prakse, srećan je gest zagovornika zemaljske Srbije.
       Legalizam bi mogao biti i povinovanje zakonima i odlukama Ujedinjenih nacija. Odviše dugo živim tako da sam uočio rastegljivost pravnih normi i nemoć života pred tom rastegljivošću.
       Tužno je što moramo da igramo igru legalizma pred silom koja je bombardovala ovu zemlju mimo istih tih Ujedinjenih nacija, i to ne samo “sporne” Srbe, već i neosporne Albance na Kosovu, sve kao lekciju iz humanizma.
       Opet mi iskustvo govori da je bolje demokratija sa pukotinama, nego diktatura bez pukotina.
       Ako progovori novi stanovnik Sheveningena (a to je pravilan izgovor sedišta čuvenog zatvora), uživam unapred u otkrivanju zakulisnih priča o jednom Holbruku koji je, burazerski se ponašajući prema “jakom čoveku sa Balkana”, dobrim delom stvorio tog čoveka koji više pripada njima nego nama. Tako da je sasvim dobro što je kod njih. Iz Holbrukovih memoara saznajemo kako je samo uživao kada ga je jednom u Dejtonu zatekao za klavirom da svira Sinatrinog “Stranca u noći”.
       Ekstradicija ili izručenje i donacija su imenice izvedene iz latinskih glagola. Prva od glagola extradere, isporučiti, a druga od donare, darovati.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu