NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Povređeni novinari
       Više novinara beogradskih redakcija povređeno je tokom demonstracija pristalica Socijalističke partije Srbije protiv izručenja Slobodana Miloševića Haškom sudu. Među novinarima koje su pristalice SPS-a verbalno i fizički napale su novinarka agencije Beta Suzana Rafailović, fotoreporter agencije Fonet Predrag Pavlović, kao i novinari Studija B.
       Okružno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od policije da dostavi snimke i sve potrebne dokaze kako bi se saznalo ko je na mitinzima SPS-a i SRS-a nasrtao na novinare. Nezavisno udruženje novinara Srbije najavilo je da će pozvati sve medije da bojkotuju stranke na čijim se skupovima nasrće na reportere, dok je Udruženje novinara Srbije pozvalo svoje članove da “odgovore ćutanjem” na te napade, a policiju - da “postane čuvar reda i mira”.
       Aleksandar Vučić, bivši srpski ministar informisanja i visoki funkcioner Srpske radikalne stranke, izjavio je da se bes demonstranata “može razumeti, s obzirom na medijsku propagandu koja je vođena poslednjih meseci”.
      
       Etički kodeks za medije
       Učesnici trodnevne radionice Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Saveta Evrope, održane u Beogradu, najavili su da će do septembra definisati uređivački i etički kodeks za elektronske medije u Srbiji. Predlog kodeksa biće predmet javne rasprave, a njegovu konačnu verziju imaće svi srpski mediji. Budući da nije reč o zakonu, novinare će na njihovu primenu obavezivati samo savest. Predsednik ANEM-a Veran Matić rekao je da medijima u Srbiji “najveća opasnost preti od Zapada, odakle dolaze i najveći uzori” i da se nada da će se “većina medija sačuvati od kapitala i masovne zabave”.
      
       Privatizacija lokalnih medija
       Skupština opštine (SO) Pirot prva je u Srbiji izglasala deklaraciju o privatizaciji lokalnih medija čiji je osnivač TV Pirot, Radio Pirot i nedeljnik “Sloboda”. Ta odluka je obrazložena potrebom formiranja javnog informativnog servisa koji će biti zaštićen od bilo kakvih uticaja vlasti, političkih stranaka i ekonomskih moćnika. Skupština opštine Pirot
       imenovala je za vršioca dužnosti direktora Informativnog javnog preduzeća “Sloboda”, dosadašnjeg tehničkog direktora te kuće Miloja Nešića.
      
       Jugoslavija akcionar EUTELSAT-a
       Jugoslovenski PTT postao je akcionar novoosnovanog deoničarskog društva EUTELSAT, na osnovu sporazuma koji je sa predstavnicima te evropske organizacije za telekomunikacije potpisao jugoslovenski ambasador u Parizu Radomir Diklić.
       Ministarstvu za inostrane poslove Francuske, kao depozitaru Konvencije i EUTELSAT-u, dostavljen je Instrument o pristupanju SRJ ovoj organizaciji, čime se stvaraju mogućnosti za ubrzan razvoj i širenje polja rada našeg telekomunikacionog sistema.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu