NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Preživljavanje

Suđenje bivšem predsedniku Jugoslavije u Hagu pretvorilo se u globalni medijski spektakl

      Milionima gledalaca širom sveta zastaje dah pred malim ekranima od neizvesnosti kako će se držati akteri drame u haškoj sudnici, a potom hrle do komjutera da na Internetu iskopaju detalje koje su, eventualno, propustili. Milošević je, očekivano, opšta medijska zvezda.
       “Spektakl decenije”, “suđenje veka” kako su ga nazvali strani novinari posle manjih odlaganja, konačno je na programu. Sve liči na poznati televizijski žanr sudske drame po američkom modelu, samo što je bolje, jer se odvija uživo. Nema laži, nema prevare, nema loših dramaturških rešenja, jer je u pitanju stvarni život. Uzbuđenje je zagarantovano i time što je glavni junak ovog puta bivši predsednik jedne države. Ko zna možda će “bad gudž Milošević” naći nove sledbenike baš među američkom publikom kojoj je iz domaće kinematografije dobro poznat model - sam protiv svih.
       Poput modernih televizijskih serija čiji je glavni koncept preživljavanje (tako se uostalom i zove američka varijanta emisija tog tipa,) jer u središte stavljaju autentične ličnosti i njihovu borbu za opstanak, i medijska režija Miloševićevih haških dana pretvorila se u svetski spektakl. Nova TV arena je haška sudnica, a sa virtuelnih tribina navija milionska publika, baš kao i u slučaju onih nesrećnika koji se pred kamerama bore da opstanu na pustom ostrvu za, privlačnih, milion dolara u američkoj verziji ili slučajno odabranih partnera koji su se obavezali da provedu nekoliko meseci u kući, dok auditorijum širom sveta glasa ko će da ispadne u sledećoj epizodi, što je francuski specijalitet.
       Stotine ljudi širom sveta uključuju se u program velikih svetskih stanica kako bi komentarisali i prognozirali tok suđenja. Novinari i političari spekulišu kakva će biti presuda, gde će Milošević izdržavati kaznu, ko će biti prozvan tokom suđenja (lord Oven možda?). Kristijana Amanpur je tamo, razmatra najsitnije detalje unutar sudnice, u program Si-En-Ena potom se uključuje novinar iz Račka, komentariše kako je lokalno stanovništvo doživelo prvi Miloševićev dan u Haškom sudu... Ređaju se unapred pripremljene specijalne reportaže, na Internetu se mogu naći transkripti sa suđenja, otvorene su nove stranice na Mreži za razmenu mišljenja... Na zvaničnom sajtu Tribunala, Milošević je dobio poseban link sa informacijama o njegovom predmetu na engleskom i bosansko-hrvatko-srpskom jeziku koji je izmislio Tribunal, a uz manje ili veće tehničke smetnje, njegovo prvo prikazivanje moglo je da se prati uživo i audio-vizuelnim putem na adresi njnjnj.un.org/ictdž/bhs/njeek-b.htm, gde se nalaze i snimci ostalih suđenja koja su u toku.
       Broj novinara koji su bili na licu mesta, pokazuje da je Milošević po popularnosti daleko ispred nedavno pogubljenog Mekveja. Za saslušanje je izabrana sudnica sa najvećim brojem mesta za posmatrače na prvom spratu. Samo su se privilegovani našli među 75 novinara koliko ih je u utorak bilo na galeriji. Ostali su morali da se skrase u prostorijama medija centra koji je specijalno za tu priliku organizovan u velikoj dvorani Kongresnog centra preko puta zgrade Tribunala na Čerčilovom trgu. Suđenje je moglo da se prati na velikom ekranu, a bili su obezbeđeni i svi uslovi za slanje izveštaja. Unutar sudnice, inače, dozvoljeno je snimanje samo kamerama Tribunala (ICTDŽ TV), ali postoji šezdeset priključaka sa kojih televizijske ekipe mogu besplatno da preuzimaju snimke. Naše TV stanice uglavnom su se poslužile evrovizijskom razmenom.
       Utisak predstave za svet, upotpunjuje i spuštanje zavese ispred galerije sa novinarima po završetku saslušanja “zatvorenika broj 39”. Kamere su, međutim ostale upaljene, pa gledaocima nije ostao uskraćen prizor Miloševića koji je po izlasku iz sudnice zadovoljno prokomentarisao kako je sve trajalo samo desetak minuta. Sledeća epizoda na programu je 27. avgusta.
      
       ANA OTAŠEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu