NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dva miliona lokacija

Šta sve o nama i našoj zemlji može da se pronađe na internetu

      Potražili smo rezultate koje su pokazali poznati svetski pretraživači na upit “Jugoslavija”, “Srbija” i “Crna Gora”.
       Google pretražuje najveći broj sajtova na upit “DŽugoslavia” - pronašao je 2,090.000 lokacija. Na samom početku dat je sajt Savezne Republike Jugoslavije, sledeći je oficijelni sajt Ujedinjenih nacija, sajt Jugoslovenskog registra Internet domena, Internet vesti iz Jugoslavije, a tu su i vesti Serbia Info, sajt CIA, i Free Serbia. Na upit “Serbia” pronađeno je 805 000 sajtova, dok je “Montenegro” pokriven sa 437 000 lokacija.
       Excite je “iskopao” 19 370 njeb stranica pod pojmom “Serbia”, 5 670 sajtova na pitanje “Montenegro” i 40 720 za “DŽugoslavia”. U prvih deset sajtova za poslednji pojam su CNN vesti, beograd.com, prezentacija kraljevske porodice i jugoslovenski sajmovi.
       Northen Light na upit “DŽugoslavia” ponudio je i preciznije direktorijume: kolekcije dokumenata, o izborima, balkanskom konfliktu i istoriji, NATO-u, sportu, izbeglicama... Na upit “Serbia” odgovorio je sa 297 534, a na 9 808 sajtova pominje se Crna Gora.
       Domaći pretraživač “Krstarica” pojam “Jugoslavija” nalazi na 43 jugoslovenska sajta i preko 1000 njeb stranica, pojam “Srbija” na preko 1000 lokacija, a “Crna Gora” na osam sajtova.
       Ldžcos Search iz svog kataloga pronalazi 988 681 njeb stranica na upit “DŽugoslavia”, a za detaljniju pretragu vezuju se pojmovi Albanija, Milošević, Beograd, Mađarska, Poljska, Bosna, Hrvatska i Podgorica.
       AltaVista pretraživač nudi 489 256 rezultata na upit “DŽugoslavia”, a u samom vrhu je sajt Cdžber DŽugoslavia kao i sajt theodora.com sa prikazom mape, zastave, ekonomije, klime, vlade, transporta, komunikacija... U odeljku “nenjs” dato je četrdesetak vesti od poslednja dva meseca. Za pojam “Serbia” pronalazi 237 272 odgovora, a prvi su serbia-info, freeserbia, Radio Televizija Srbije, helsinški komitet za ljudska prava u Srbiji... DŽahoo je pokazao najmanje “interesovanje” za naše prostore. Pojam “DŽugoslavia” predstavljen je kroz svega 96 sajtova u 37 kategorija.
       Sajtovi koje mi preporučujemo su sajt Savezne Republike Jugoslavije (http://www.gov.yu) i Crne Gore (http://www.crna-gora.co.yu).
      
       NATAŠA USKOKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu