NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Letnje radosti

Desetak raznih smotri-od Palića do Herceg Novog, na kojima se vrti osam filmova, igraju se nove-stare predstave, peva se i pleše - opstaju uprkos hroničnoj besparici

      Festivali su na ovim prostorima nastajali kao lokalne turističke žurke, koje su, po pravilu, značile lepu mogućnost za deo letovanja njihovih aktera, kako je to bilo nekada u Puli, u Šibeniku, na “Pesmi leta”, ili poslednjih godina u Budvi, Herceg Novom, na Paliću, Vrnjačkoj Banji...
       U svetu su najatraktivniji letnji muzički festivali, kod nas je najviše filmskih. Doduše, ovog leta se i ovde svira i peva u Budvi, Herceg Novom, Beogradu, Zrenjaninu, Novom Sadu...Ako je suditi po ambicioznosti, budvanski “Grad teatar” je i ove godine bez premca najreprezentativniji jugoslovenski kulturni događaj.
      
       GRAD TEATAR obeležava 15 godina postojanja. Počeo je 1. jula pod geslom “Građa od koje se prave snovi”, preuzetim iz Šekspirove “Bure” koju režira Slobodan Unkovski. Branislava Liješević, direktorka koja će posle osam godina otići sa ovog mesta, tvrdi da je Grad teatar postao “najdemokratskija kulturna scena u Jugoslaviji”. Ovog leta, na toj sceni će biti izvedeno sedam dramskih premijera. Pored pomenute “Bure” , Nikita Milivojević postavlja “Ivanova” sa Svetozarom Cvetkovićem u glavnoj ulozi, a kuriozitet je da se predstava igra na jednom imanju, Čelobrdu, preko puta Svetog Stefana. Upravnik Beogradskog dramskog pozorišta Nebojša Bradić je reditelj “Zločina na kozjem otoku” Uga Betija, koji će se igrati na ostrvu Sveti Nikola pored Budve, a glavnu ulogu kojom se nekada proslavila slovenačka glumica Milena Zupančič, igraće Mirjana Karanović. Glumci pozorišta iz Milhajma dva dana će igrati predstavu “Mali princ” u režiji Roberta Čulija.
       Do 20. avgusta, kada se završava, festival u Budvi će obilovati muzičkim, baletskim, likovnim i književnim programom. Doduše, ove godine je njihov broj znatno manji nego do sada, ukupno sedamdesetak. Treba podsetiti na manifestaciju Trg pjesnika koja će biti otvorena 7. jula, a najavljen je i dolazak Ronalda Harvuda, britanskog pisca koji je prošle godine dobio priznanje “Stjepan Mitrov LJubiša”.
      
       BELEF je ove godine počeo 24. juna i trajaće do 25. jula. Ovaj Beogradski letnji festival ima multimedijalni karakter sa velikim brojem gostiju iz inostranstva. Program je tako koncipiran da je pre svega okrenut mladima, bilo da je reč o muzičkim ili pozorišnim manifestacijama. Tako se gledaoci upoznaju sa danskom umetničkom scenom, uz pomoć Britanskog saveta u Beogradu došli su akteri šestočasovne predstave LJUIDŽOOLA!, kao poseban događaj najavljena je prva srpsko-hrvatska pozorišna koprodukcija koja stiže iz Holandije! Reč je o predstavi “Užasna riba” reditelja Boruta Šeparovića. Program Belefa se odvija po celom Beogradu, u zgradi Kapetan Mišinog zdanja, u Studentskom parku, u Beton hala teatru, u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, Konaku kneginje LJubice, Barutani na Kalemegdanu, u Beogradskom čitalištu, u beogradskim kafeima...
       Ukupno, na Belefu će biti izvedeno 50 najrazličitijih projekata pod zajedničkim nazivom “Sazvežđe” a uz finansijsku pomoć JAT-a, Gradske skupštine, Kulturnog centra Beograda, zatim uz pomoć SMIP-a, Doma omladine, humanitarne organizacije Pro Helvetia...
      
       PALIĆ se održava od 20. do 27. jula. U zvaničnom programu takmičiće se tri domaća filma - “Munje”, “Zemlja Istine, LJubavi i Slobode” i “Nataša” - i dvanaest inostranih ostvarenja. Festival otvara “Super 8” Emira Kusturice. U programu “Raskršća” biće predstavljeno šest filmova iz bivših jugoslovenskih republika, a pod nazivom “Paralele i sudari” gledaoci će videti deset ostvarenja iz zemalja u tranziciji.
       Ovogodišnji dobitnici nagrade “Aleksandar Lifka” za doprinos evropskom filmu su reditelji Jirži Mencel i Dušan Makavejev. Oni će biti predstavljeni svojim najznačajnijim filmovima. Na Paliću će ukupno, za osam dana, biti oko 80 igranih i kratkometražnih filmova, uključiv i program “Pulski pobednici” (od “Plesa na kiši” do “Ko to tamo peva”).
      
       ZEMUN je domaćin 26. međunarodnog festivala monodrame i pantomime koji se održava od 5. do 8. jula. Selektor Ivan Bekjarev odabrao je 12 monodrama i tri pantomime od četrdesetak prijavljenih. Poseban specijalitet ovog festivala je gostovanje britanskog glumca Sajmona Deja koji je nedavno igrao na sceni Narodnog pozorišta prilikom gostovanja “Hamleta”. On tumači monodramu “Dnevnik jednog ludaka” Nikolaja Gogolja koja je premijerno izvedena u januaru ove godine na sceni “Kotslou” Kraljevskog nacionalnog pozorišta u Londonu. Dolazak ovog glumca omogućio je Britanski savet u Beogradu.
      
       KOTOR je do prošle godine slovio kao Jugoslovenski festival pozorišta za djecu, da bi ovog leta postao međunarodni. Taj karakter daje mu gostovanje dveju predstava iz Hrvatske, od kojih je jedna koprodukcija sa Francuzima, jedna predstava iz LJubljane i jedna iz Sarajeva. U poslednjem času, iz vanpozorišnih razloga, otkazao je skopski Teatar za decu i mladinci i ljubljansko Lutkovno gledališće “Konj”, jer je protagonista predstave “Kralj Ibi” slomio nogu.
      
       HERCEG NOVI takođe obeležava petnaestogodišnjicu Jugoslovenskog filmskog festivala koji će se održati od 6. do 10. avgusta. U zvaničnom programu biće prikazano osam igranih filmova, a razni žiriji dodeliće 13 nagrada.
      
       VRNJAČKA BANJA proslavlja ove godine četvrt veka postojanja Festivala filmskog scenarija. Tim povodom gledaoci će videti retrospektivu prvih pet pobednika ovog festivala. Od 14. do 18. avgusta u Banji će po šesti put biti održana i Letnja škola dramaturgije, ovog puta uz pomoć Gete instituta, a dolazak po jednog studenta iz svih bivših republika daje ovoj školi međunarodni karakter.
       NIŠ je tradicionalni domaćin festivala glumačkih ostvarenja koji počinje 25. avgusta, a ove godine se održava 36. put. Pored osam filmskih ostvarenja koji će se vrteti i na ostalim festivalima, ovde će biti prikazan i omnibus koji su uradili studenti filmske režije, a nagradu za životno delo “Pavle Vuisić” dodeliće dosadašnji dobitnici Dragan Nikolić, Bata Stojković i Dušica Žegarac.
      
       R. STANKOVIĆ
      
      
Svi u Novi Sad

Posle više od decenije, tokom koje je domaća omladina obogaljena izolacijom i uglavnom postala nesposobna za komunikaciju sa različitostima van lokalnih međa, pojavljuje se izlaz “za slučaj nužde”. Od 6. do 14. jula Novi Sad biće domaćin, kako je najavljeno, najvećem muzičkom festivalu u jugoistočnoj Evropi ovog leta, većem i od sedmodnevnog Sziget festivala u Budimpešti, koji je mnogim klincima sa Balkana već dugo surogat za sva ostala putovanja, letovanja, kampovanja... - Exit Noise Summer Fest 2001. U smeštajnom kampu za posetioce očekuje se i mnogo mladih ljudi iz bivših jugoslovenskih republika.
       Sedam bina postavljenih na Petrovaradinskoj tvrđavi, i pored “malog nesporazuma” sa lokalnim vlastima u Novom Sadu, ugostiće više od stotinu svetskih izvođača urbane, klupske i underground scene, velika muzička imena bivše Jugoslavije, atraktivne sastave najraznovrsnijih muzičkih stilova, od regea, fanka, latina, do jungle-a, tehna, džeza, roka i popa. Publika će videti Finlija Kveja, Ronija Sajza, Banco De Gaia, Darka Rundeka, Cubismo, Kosheen, Kud Idijote, bend Anastasia, Vlatka Stefanovskog, Vladu Divljana, Max Romea, Intruder, Partibrejkerse, mnoštvo poznatih i manje poznatih disk-džokeja itd.
       Uz prilično bogat strani i domaći pozorišni, kao i akademski program, (čiji deo su osam TV emisija na temu saradnje na ex-DŽU prostoru), u kampu će, uz smeštaj i ishranu, biti organizovani i mnogobrojni dnevni zabavni sadržaji, bioskop, radionice, filmovi, izložbe, umetničke instalacije...
       Internet prezentacija Exita nalazi se na adresi njnjnj.exitfest.org, a o ulaznicama, smeštaju i ostalim tehničkim pojedinostima, informacije se mogu dobiti na telefonskom broju 064/165-56-82 i e-mail-om camp(exitfest.org i exitcamp)neobee.net.
      
       D. JELISAVČIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu