NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Štrajk policije

Milosav Vasić

      Predsednik Nezavisnog sindikata policije Milosav Vasić najavio je da će prvi štrajk policije u Jugoslaviji biti održan na inicijativu ovog sindikata 5. jula ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Razlog je, kako kaže gospodin Vasić, što vrh policije nije očišćen od ljudi koji su “smetnja promenama i depolitizaciji policije i katastrofalan položaj čuvara javnog reda i mira, kako aktivnih, tako i bivših policajaca”.
       - Ministar policije Dušan Mihajlović kaže da ovakav sindikat ne može pomoći policajcima, a baš on ne čini ništa da se izuzetno loše stanje u policiji popravi. Umesto da načelnici kriminalističkih policija daju ostavke ili budu smenjeni, ministar Mihajlović ubira političke poene tako što otkriva masovne grobnice, a najteži krivični slučajevi stoje nerešeni. Zato je jedan od zahteva ovog štrajka, koji će poštovati zakonsku proceduru od 30 posto rada, ostavka Dušana Mihajlovića. Čovek koji i sam ima kriminalnu prošlost, ne sme biti na čelu resora za suzbijanje kriminala, kaže za NIN Milosav Vasić.
       - O ugroženosti osnovnih ljudskih prava policajaca govori podatak da je za poslednje četiri godine, prema našim saznanjima, ubijeno 400 policajaca, 2 500 ih je ranjeno, a 50 se vodi kao nestalo. Ako se uskoro nešto zaista ne bude promenilo, bićemo prinuđeni da se obratimo Evropskom sudu za ljudska prava.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu