NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pogoršanje stanja

(“Predsednici, premijeri i šleperi”, NIN br. 2631)

      Preko jedne ili dve noći u Srbiji je pozatvarano na desetine hiljada prodavnica “akciznih proizvoda” - cigareta i alkoholnih pića. Vlast se žestoko obračunava sa mafijom i sivom ekonomijom, sa dilerima, švercerima i preprodavcima.
       U pristupu ekonomskim i pratećim reformama, ministri Vlade Srbije najavljivali su ovakve obračune, ali su i obećavali da “običnim” građanima od toga može samo biti bolje, a nikako gore nego pre. Međutim, posle gorepomenutih događaja - pušači više ne mogu naći cigarete koje su pušili, jer u trafikama uglavnom ima samo onih iz domaće duvanske proizvodnje (nekvalitetne, lošeg ukusa i bez arome) i poneka strana marka, ali po znatno višim cenama od onih po kojima su doskoro kupovali. Strane cigarete bez akcizne markice ponovo su otišle u duboku ilegalu i ispod tezgi prodavaca, kupci ih teško nalaze i, naravno, zbog novog rizika - plaćaju skuplje. Pušačima je, dakle, gore nego ranije. Mnogi će odmah reći da nije reč o nekom životno važnom proizvodu, da je to besmislena i nepotrebna potrošnja, da cigarete uništavaju zdravlje ljudi i da je to luksuz po kome i treba udariti. Tako jedino ne misle - pušači, a oni čine bar polovinu biračkog tela Srbije.
       S obzirom da je u ilegalnim magacinima ostalo više hiljada tona stranih cigareta, najverovatnije je da će morati doći do dogovora kako da se legalizuje njihova prodaja, odnosno da se naknadno nalepe akcizama. Cigarete će za toliko poskupeti, još neki dinar će za sebe dodati uvoznici i preprodavci, a pušači će opet plaćati više. A šta bi ti pušači hteli? - zapitaće, na kraju, neki iznervirani ministar. Pa, na primer, da je neko organizovao legalan uvoz cigareta, da su legalno oporezovane i da se legalno prodaju na svakoj trafici - po nižim cenama od onih na tezgama preprodavaca. Bio bi to ujedno i tržišni obračun “bele” sa “crnom” ekonomijom. U skladu sa najavljenim reformama.
      
       DRAGOSLAV POLOVINA,
       Zemun


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu