NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Protiv naleta primitivizma

("Šta da se radi", NIN br. 2634 i 2635)

      Kampanja koju vodi Institutio oratoria sa ciljem da se govor onih kojima će reč biti oruđe u njihovoj delatnosti, oslobodi vulgarnosti i oplemeni, i sama je plemenita radnja! Ali zašto samo kampanja, a ne permanentna akcija još iz osnovne škole - sveobuhvatna. Lakše je sprečiti nego lečiti. Ako komunizam nije doneo, dopustio je provalu primitivizma svake vrste iz njemu poznatih i potrebnih razloga, koji se kao korov širi i teško iskorenjuje.
       Još su stari Latini znali da je čovek onakav kakav mu je govor ali i obratno. Cenzura koja je zavedena protiv svega što je bilo "trulo, buržoasko", između ostalog, pogodila je mnoge velikane srpske pismenosti i literature i umetnosti, a kako se vidi iz članka gđe Milenije Marušić, arhitekte, zahvata i naš grad, pretvarajući ga u ruglo, što ona kao stručnjak najbolje vidi i zna, pa hrabro poziva na odbranu od varvara.
       Nadajmo se da nadležni, ako i ne čitaju NIN, i sami primećuju šta se dešava sa gradom koji ima najlepši položaj od svih gradova te da će predložene mere gospođe Marušić usvojiti i striktno sprovoditi.
       Nadajmo se i da će naša gradonačelnica, kao predstavnik lepšeg pola, imati puno razumevanje i nastojati da se predlog u potpunosti sprovede.
       Pitajući "Šta da se radi", NIN je dobro složio ova dva prikaza jer se i u prvom broju (2634) i u drugom (2635), polemiše sa drskim naletom primitivizma na kulturne vrednosti, predlažući ili preduzimajući mere da se tome stane na put.
      
       DR SVETOZAR R. CVETKOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu