NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

TRAKA

      Ubistva
       Od početka godine u svetu je ubijeno 33 novinara i onih čiji je posao vezan za medije, saopštilo je Svetsko novinarsko udruženje. U Kolumbiji je u prvoj polovini 2001. godine ubijeno osam novinara a na Filipinima - pet. Ubistva novinara zabeležena su u još 18 zemalja, među kojima su i SR Jugoslavija, Francuska, Španija i Ukrajina.
      
       Aberdareva
       Informativna redakcija Televizije Beograd, posle više od dve godine privremenog smeštaja u prostorijama u Košutnjaku, trebalo bi uskoro da se vrati u Takovsku, odnosno u Aberdarevu ulicu, najavio je generalni direktor RTS-a Aleksandar Crkvenjakov. On je rekao da bi već za mesec dana informativne emisije “Dnevnik” i “Vesti” mogle da se “vrate u zgradu u Aberdarevoj”. Deo zgrade RTS-a u centru Beograda uništen je bombardovanjem 1999. kao i demonstracijama pristalica DOS-a u oktobru prošle godine.
      
       Ju-kabl
       Poslovno udruženje kablovskih distributera Jugoslavije “Ju kabl” osnovano je krajem jula u prostorijama Televizije Stankom u Beogradu. Udruženje je osnovalo 19 kablovskih distributera iz Srbije da bi se regulisao kablovski sistem, unapredio rad i zajednički nastup na domaćem i stranom tržištu, saopštio je Stankom holding.
      
       Konkurs
       Upravni odbor Radio-televizije Studio B raspisao je konkurs za generalnog direktora ove kuće čiji je osnivač Skupština Beograda. Prethodni konkurs nije uspeo, jer gradske vlasti nisu dozvolile imenovanje Bojana Selimovića, koga je predložio UO Studija B.
      
       Internet
       Direktor Saveznog zavoda za informatiku Goran Veljović tvrdi da bi do kraja godine trebalo da počne uređivanje domena “džu” na Internetu, odnosno liberalizacije dodele Internet adresa sa tim nastavkom. Do sada su pravo na domen sa nacionalnim sufiksom imala samo pravna lica. Prema predlogu Ekspertske pravne grupe pri Saveznom zavodu za informatiku, adrese sa nastavkom “džu” bi trebalo da budu dostupne svim građanima, a bila bi osnovana i nevladina organizacija “Jugoslovenski Internet informacioni centar” koja bi upravljala “džu” domenom. Detalji o toj radnoj grupi nalaze se na sajtu njnjnj.nic.szi.sv.gov.džu.
      
       “TV divani”
       Televizija Novi Sad emitovala je krajem jula prvu emisiju na hrvatskom jeziku - “TV divani”. Ovu polučasovnu emisiju priprema ekipa novinara i snimatelja iz Subotice, koja je od februara do juna ove godine na lokalnoj “Super TV” pripremala i emitovala dvadeset polučasovnih emisija na hrvatskom pod nazivom “TV tjednik”.
      
       Mađari
       Međunarodni institut za štampu (IPI) izrazio je zabrinutost zbog imenovanja novog direktora mađarske državne televizije Karolja Mendreckog, nekadašnjeg člana vladajuće stranke Fides - Mađarska građanska partija. IPI tvrdi da njegovo imenovanje može da utiče na slobodu štampe u Mađarskoj i zatražio od premijera Viktora Orbana da “putem saopštenja potvrdi nezavisnost državne televizije”.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu