NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Etna

      Nekada je novinarima leti nedostajalo tema. Žuta štampa je izmišljala senzacionale vesti sa britanskog dvora ili iz jezera Loh Nes.
       Ovog leta ima tema na pretek - u svetu, Đenova i pad slepog predsednika Vahida, na Balkanu Tetovo i dolazak bugarskog cara na čelo republike, a kod nas veronauka i knjiga direktora zatvora.
       Nije ostala u zasenku ni erupcija vulkana Etna na Siciliji.
       Etna je jedan od najvećih vulkana na svetu i najviši vulkan u Evropi (3 340 m). Iako leži u veoma plodnoj suptropskoj oblasti, sneg se zadržava gotovo tokom cele godine. Najveći krater nije izvorište erupcija, već samo gasova i pare. Erupcije se dešavaju iz sporednih malih kratera, kojih ima oko 260.
       Erupcije se u istorijsko vreme dešavaju u proseku svakih šest godina. Jednu od najvećih koja se desila 475. godine pre Hrista opisali su helenski pesnik Pindar i tragičar Eshil. Grad Kataniju, 18 milja udaljen od Etne, uništile su erupcije 1169. godine i 1669. godine posle Hrista. Godine 1928. lava je razorila mesto Maskali.
       Erupcijama prethodi zemljotres. Zatim se otvaraju krateri koji izbacuju blokove zemlje nekoliko stotina metara uvis. Posle toga počinju da teku reke vrele lave. Reč lava potiče od latinskog glagola labi teći.
       Etna na grčkom je glasila Aitne. Etimolozi smatraju da je feničanskog porekla od reči attuna-furuna. Rimljani su je zvali i Mongibelo od latinske reči monte i arapske gebel planina, dakle, planina nad planinama.
       Grci su verovali da je Etna kovnica boga Vulkana, odakle i potiče istoimena međunarodna reč.
       Već treću godinu uzastopce pokušavam da posetim Etnu, ali uvek stignem na Siciliju u dane kada nema organizovanih ekskurzija.
       U međuvremenu čudim se kako neko može da kupuje kič-predmete od lave - pepeljare, statuete svetaca, krstove i simbol Sicilije trinakriju, braniteljku od neprijatelja.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu