NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

TRAKA

      Novi konkurs
       Redakcija Trećeg programa Radio Beograda stupila je 26. jula u štrajk zbog odluke Upravnog odbora RTS-a da za glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa državnog radija bude imenovan Obrad Savić. Redakcija Trećeg programa zatražila je povlačenje te odluke i raspisivanje novog konkursa. Ocenjeno je da Savić nema nikakvo iskustvo u radu elektronskih medija i zatraženo da sadašnji glavni urednik Slobodan Divjak ostane na toj funkciji.
      
       Ostavka
       Urednik Drugog dnevnika RTS-a Milorad Petrović podneo je ostavku na tu funkciju, kao i na sva ostala zaduženja u državnoj televiziji, a istovremeno je povukao i kandidaturu za dužnost glavnog i odgovornog urednika u RTS-u. On je izjavio da je to učinio da bi skrenuo pažnju na stranačke uticaje na uređivačku politiku RTS-a. Petrović je rekao da izvinjenje zbog spota o porezu na ekstraprofit, koje je pročitao u ime RTS-a, nije bilo povod za odluku o ostavci, već pritisak političkih partija iz DOS-a, među kojima je posebno pomenuo Demokratsku stranku i Demokratsku stranku Srbije.
      
       Dokazi
       Bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević znao je da će zgrada RTS-a biti bombardovana u aprilu 1999. godine, izjavio je generalni sekretar NATO-a DŽordž Robertson. U intervjuu za RTS on je izjavio da bi Milošević u Hagu trebalo da kaže kako je znao da će RTS biti bombardovan i da objasni zašto među onima koji su ostali i stradali u zgradi nije bilo njegovih pristalica.
       Jedan od portparola NATO-a Arijen Kentijer je izjavila agenciji Beta da NATO ne poseduje nikakve dokaze da je Slobodan Milošević bio upozoren da će zgrada RTS-a biti bombardovana, ali je dodala da je “Milošević znao da će RTS biti bombardovan, kao i svi ostali koji su pratili konferencije za novinare NATO-a na kojima je upozoravano da je RTS vojni cilj jer se koristi za propagandu”.
      
       Podrška
       Poznati britanski dramski pisac Harold Pinter, koji je žestoko kritikovao vazdušne napade NATO-a na Jugoslaviju, izjavio je britanskom “Gardijanu” da se stidi što je Britanac zbog bombardovanja zgrade RTS-a u Beogradu. Pinter se pridružio kampanji za oslobađanje bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića iz pritvora Haškog tribunala i tvrdi da je njegovo izručenje bilo nezakonito.
      
       “Tak” protiv Antića
       Prvi opštinski sud u Beogradu saopštio je da će istraga protiv bivših čelnika TV Politika Hadži Dragana Antića, Gorana Kozića i Slavenka Bojovića biti pokrenuta na osnovu tužbe distributerske kuće “Tak” zbog kršenja njenih autorskih prava. Antić, Kozić i Bojović optuženi su da su autorska prava “Taka” prekršili emitovanjem filmova na TV Politika, u okviru ciklusa “Film iznenađenja” i “Filmski maraton”.
      
       Dugovi
       Beogradska Radio-televizija Studio B poslovala je sa gubitkom ne samo prošle već i u prvom tromesečju ove godine, izjavila je LJiljana Obradović, beogradski sekretar za informisanje. Ona je rekla da dugovi Studija B iznose oko 10 miliona dinara.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu