NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

A treća sreća?

Iako je Upravni odbor RTS-a odlučivao o imenovanju glavnih urednika, na predlog generalnog direktora RTS-a, članovima Odbora nisu bile dostupne radne biografije i programske koncepcije kandidata

      Na osnovu rezultata konkursa RTS-a, novi glavni i odgovorni urednik Trećeg programa Radio Beograda je Obrad Savić. Redakcija Trećeg programa je, zbog takve odluke Upravnog odbora RTS-a u štrajku upozorenja, od 26. jula, jer ne želi da njen “prvi čovek” bude neko ko “nema nijednu autorsku knjigu već samo zbornike koje je uredio”, dok svaki član redakcije ima “bar nekoliko”. Pri tom, Obrad Savić “nema radno iskustvo u elektronskim medijima” niti u “rukovodilačkom poslu”. To je zvanični stav Redakcije.
       Na pitanje da li su u štrajku ili ne, budući da nije bilo prekida programa, Slobodan Divjak, dosadašnji glavni i odgovorni urednik Trećeg programa, kaže:
       “Mi smo, u skladu sa zakonskim uslovima, bili dužni da prijavimo štrajk deset dana unapred. U toku je, dakle, štrajk upozorenja. Za to vreme na našem programu objavljujemo tekst odluke o štrajku i tu su izneti naši zahtevi. Započeli smo razgovore sa članovima Upravnog odbora RTS-a, sa generalnim direktorom, kao i sa predstavnicima vlade. U zavisnosti od ishoda tih razgovora, odlučićemo da li će se štrajk upozorenja pretvoriti u totalni štrajk.”
       Nužni uslov štrajkača je poništenje odluke da Obrad Savić bude glavni urednik. Takođe, iz Redakcije saznajemo da će peticija koja je pokrenuta za “odbranu Trećeg programa”, povodom navodnih izjava Radeta Veljanovskog (koordinatora radne grupe koja priprema novi zakon o radiodifuziji i najverovatnijeg direktora Radio-Beograda), o ukidanju ovog programa, i u kojoj se nalazi oko 1 000 potpisa srpskih intelektualaca, “biti usmerena na podršku štrajka Redakcije”, a postoje i predlozi, kako NIN nezvanično saznaje, da potpisnici peticije odbiju saradnju sa Trećim programom ukoliko glavni urednik bude Obrad Savić. O tome će, već, odlučiti “srpska elita”.
       Šta o svemu ovome misli novoizabrani glavni i odgovorni urednik Obrad Savić, inače dugogodišnji saradnik ovog programa?
       “Na konkurs sam se regularno prijavio i otišao u Dubrovnik, na Međunarodnu školu (postdiplomski centar), gde se i sada nalazim. Za sve što se dešava povodom konkursa RTS-a čuo sam fragmentarno, i nemam komentar dok se ne vratim u Beograd, a to će biti 10. avgusta. Da sam izabran za glavnog urednika, saznao sam iz novina. Niko me nije obavestio.”
       Protivkandidat Obradu Saviću na konkursu za glavnog urednika bio je Slobodan Divjak, koji se na tom mestu nalazi više od deset godina, “pre Osme sednice”, kako kaže. “Po postojećem zakonu nema ograničenja broja mandata”, kaže Divjak. Na mestu glavnog urednika je ostao sve ove godine (i ponovo se kandidovao) zato što je imao podršku članova Redakcije. S druge strane, izvan Redakcije postoje mišljenja da Treći program treba inovirati, jer se već dosta dugo troši jedna te ista formula. Zato je UO RTS-a i prihvatio predlog Aleksandra Crkvenjakova da novi urednik bude Obrad Savić.
       Međutim, kako NIN saznaje, članovi Upravnog odbora nisu imali priliku da pregledaju “konkursne papire”, tj. radne biografije i predloge programskih koncepcija, što je neobično, budući da je konačna odluka o novim glavnim i odgovornim urednicima trebalo da bude odluka Upravnog odbora (koji je tu odluku donosio na predlog generalnog direktora).
       Obrad Savić u svom programskom načelu smatra da ovaj program treba da se solidariše “sa potisnutim, odbačenim, nevidljivim, poraženim socijalnim grupama, njihovim slikama, znacima, diskursima”, kao i da “javnu reč podari ranjivom i individualnom suverenitetu koji se nalazi prigušen između lokalne, nacionalne i globalne međunarodne suverenosti”. Ma šta to značilo.
       Članovi Redakcije Trećeg programa smatraju da je Savićeva “vizija” ovog programa štura, nejasna i da ni u kom slučaju ne odgovara dosadašnjoj uređivačkoj koncepciji.
       Najkraće rečeno, dok za Obrada Savića kažu da je nedovoljno kompetentan, a Slobodanu Divjaku prigovaraju da petnaestogodišnja formula koju primenjuje na Trećem programu više ne donosi rezultate, možda će rešenje biti - neko treći.
      
       Z. LATINOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu