NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Početni udarac

Izaberite sami da li ćete novi dan započeti novom slikom vaseljene, lepoticama u bikiniju, svežim vicem, porukom koja podstiče vašu pozitivnu energiju

      Svi korisnici Interneta redovno posećuju određene sajtove, obično na početku svakog surfovanja. To posebno važi za one koji Internet koriste na poslu. Tako je nekadašnje tradicionalno kancelarijsko čitanje “Politike” uz jutarnju kaficu danas zamenilo pregledanje vesti na specijalizovanim sajtovima dnevnih novina i agencija (kafica je, naravno, i dalje nezaobilazna). No, pored informisanja o svakodnevnim događanjima, pasionirani surferi često posećuju i druge sajtove na kojima se sadržaj menja svakoga dana. Pogledali smo šta se sve na takvim adresama može naći.
       Agencija NASA u okviru svog sajta, na adresi http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/astropix.html, nudi ljubiteljima astronomije svakog dana novu sliku vaseljene iz svoje bogate kolekcije, sa propratnim objašnjenjem profesionalnih astronoma. Slike su visoke rezolucije i mogu se upotrebiti i kao podloga na računaru. Sličan pristup imaju i autori sajta na adresi http://epod.usra.edu koji svakodnevno menjaju fotografije vezane za Zemlju, naučne procese i fenomene. Specijalizovani sajt http://daily.webshots.com takođe omogućava dnevnu promenu fotografija izuzetno visokog kvaliteta iz najrazličitijih oblasti - prirode, morskog i životinjskog sveta, flore, gradskog života itd. Doduše, za njihovu naknadnu eksploataciju na sopstvenom računaru mora se sa sajta preuzeti i posebni “viewer”.
       Pored ovakvih profesionalnih sajtova, mnogi pojedinci formirali su sopstvena čvorišta gde se posetiocima nude atraktivne amaterske fotografije, uglavnom snimljene digitalnim fotoaparatima novije generacije. Jedan od boljih sajtova tog tipa je na adresi http://www.steves-digicams.com/daily_dpotd.html. Sličan koncept nešto suženijeg sadržaja može se videti na sajtovima posvećenim kućnim ljubimcima - http://www.catoftheday.com i http://www.dogoftheday.com.
       Interesantna je i adresa http://www.thedaily.com/bikini.html, gde se svakog dana nudi egzotična fotografija lepotice u bikiniju. A pri osvajanju takve lepojke na nekoj našoj plaži možda pomognu “saveti dana” vezani za udvaranje i poljupce, http://www.virtualkiss.com/tips/kisstip.asp. Sličnog zabavnog sadržaja na Mreži ima mnogo. Sajtovi tipa “vic dana” ili “karikatura dana” su zaista brojni, a mi preporučujemo http://www.humoroftheday.com. I na sajtovima popularnih strip junaka često se nude dnevni kaiševi, kao recimo http://garfield.ucomics.com/garfield/gaview.htm, dok na prezentaciji renomiranog izdavača http://www.kingfeatures.com/features/comics/comics.htm možete svakog dana pratiti nove doživljaje Hogara, Denisa, Fantoma itd.
       Postoje i dnevni kvizovi. Na “pitanje dana” (http://www.qod.com) možete dati jedan od ponuđenih odgovora i odmah saznati rezultat i statistiku ostalih učesnika. Na adresi http://www.poems.com možete svakog dana pročitati novu poemu. A za učenje novih reči preporučujemo jedan od boljih online rečnika, tačnije njegov odeljak “reč dana” na http://www.yourdictionary.com/cgi-bin/wotd.cgi. Svakog dana tu se objašnjava nova reč, uključujući izgovor, definiciju, etimologiju i primer upotrebe. Tu je i opcija kojom možete tražiti da vam se reč dana šalje e-mailom umesto da svakodnevno posećujete sajt.
       Zanimljiva je ponuda sajta “Dnevni motivator” na http://www.greatday.com/motivate. Tu se svakodnevno pojavljuju kratke poruke čiji je cilj da podstaknu pozitivnu energiju svakog posetioca i motivišu ga da lakše “pregura dan”. Nekim korisnicima Interneta će možda u tom pogledu biti upotrebljiviji dnevni finansijski saveti sajta “Američke banke” http://www.bankamerica.com/servlet/IBDServlet/TipOfTheDay u pogledu rukovanja novcem, investiranja i štednje. A matematičarima će se izvesno dopasti sajt “Dogodilo se na današnji dan u matematici”, http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/Day_files/Now.html.
       Inače, sajtovi tipa “Dogodilo se na današnji dan” su brojni. Izdvojili bismo http://lcweb2.loc.gov/ammem/today koji se pored opširnog prikaza velikih istorijskih događaja bavi i manje značajnim zanimljivostima (kao, na primer, dan kada je otkriven kornet, potkrepljeno receptom za sladoled od vanile američkog predsednika Tomasa Džefersona iz 1780. godine). Druga nezaobilazna adresa u ovoj kategoriji je odeljak History Channel sajta, http://www.historychannel.com/tdih, gde se mogu naći najznačajniji događaji u mnogim oblastima - automobilizmu, kriminalu, Divljem zapadu, Drugom svetskom ratu, hladnom ratu, Vijetnamskom ratu, tehnologiji, istoriji Volstrita...
       Na domaćoj Mreži, treba li napominjati, nema nijednog sličnog sajta... Tema za razmišljanje.
      
       NENAD VASOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu