NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mućkaj me nežno

Hiljadu i jedan savet za pravljenje koktela i sladoleda

      Vole ga i mladi i stari, a deca ga prosto obožavaju. Uz čokoladu to je jedina hrana koju najmlađi nikada neće odbiti, čak i kad su punog stomaka. Idealan za leto, mada se u nekim krajevima jede i zimi, sladoled je poslastica kojoj retko ko može odoleti. Prvi recept za pripremu sladoleda u Evropu iz Kine doneo je Marko Polo u XIII veku, a smatra se da je u Kini sladoled pravljen još u prvom milenijumu. Prvi sladoled sa mlekom pravljen je u Italiji. U Engleskoj za vreme kralja Čarlsa II posluživao se samo na dvoru, a prvi recept za pripremu objavila je Meri Elis 1718. godine. Tek u drugoj polovini devetnaestog veka i obični građani imali su priliku da uživaju u ledenoj poslastici. Od tada, sladoled je postao omiljena letnja poslastica i pravo osveženje za stanovnike cele planete.
       Od malo mleka, nekoliko jaja, šećera i različitog voća za samo pet minuta može se napraviti ukusna krem poslastica. Smesu dobro ohladite u zamrzivaču i dobićete sladoled sa ukusom vanile, čokolade ili svih poznatih vrsta voća: jagode, breskve, maline, limuna, kivija, manga... po ukusu. I mada se može naći na svakom koraku - u svakoj poslastičarnici ili kod uličnih prodavaca, možete i sami napraviti ukusnu poslasticu koristeći odlične recepte sa Interneta. Najbolje recepte na bazi kakaoa, vanile, čokolade i voća potražite na sajtu http://www.cgl.uwaterloo.ca/~smann/IceCream/CGL.html. Detaljna uputstva za pripremu sladoleda od badema, kajsije, banane i ostalog voća možete pratiti i po azbučnom redu na adresi http://www.dsuper.net/~zaz/icecream/ice1.html. Sladolede iz Aspena sa jogurtom ili bez šećera, sladoled kolač, od vanile, kafe, pistaća, manga potražite na http://www.aspenicecream.com/html/menu.html, a najbolje stare recepte irskih, italijanskih, francuskih i meksičkih sladoleda na http://www.freerecepie.org/Desert/Frozen/Ice_Cream.
       Tokom leta dobro je unositi dovoljnu količinu tečnosti (vode i sokova pre svega), a letnje večeri su i pravo vreme za opuštanje uz maštovite koktele. Blagi ukus alkohola sa puno leda i sokom od limuna ili pomoranxe možete gustirati u kafiću pored mora ili kod kuće, u bašti i na terasi. Ako planirate goste, parti planer na adresi http://www.cockatil.uk.com/articles/party_planner.asp će vam, u zavisnosti od broja osoba koje planirate, za nekoliko trenutaka izbaciti spisak za kupovinu svega što je potrebno za dobru koktel zabavu.
       Uz piće potreban vam je i pribor za pravljenje koktela. Osnovni sastojci koktela: alkohol, šlag, sirup, med, sladoled, jogurt, likeri sa velikim procentom šećera, jaja ne mogu se sjediniti običnim mešanjem - za to vam je potreban šejker. Sve potrebne rekvizite kao što su šejker, barske kašike, čaše za mućenje, barsko sito, kašike za mešanje, daščice, nož, rende, klešta, hvataljke, posude i lopatice za led, merice, ljuštača za voće i šampanj stopera kao i korisne savete za početnike naći ćete na domaćem sajtu, u okviru Inetove škole koktela (http://www2.inet.co.yu/kuvar/kokteli/pribor.html). Tu je i predlog koktela koji se mogu piti od jutra do večeri. Za pre podne preporučuje se koktel Midori milk koji se priprema direktno u čaši, za popodne Mai Tai (od crnog i belog ruma) i Ledi Skarlet od xina i vermuta za veče. Na adresi http://www.cocktail.uk.com pored mnogobrojnih recepata za koktele Kubanski brendi, Škorpion, Raj, Plavi Havaji, data je i ocena za kvalitet. Na ovom sajtu mogu se i poručiti najbolje knjige o koktelima, a možete i pogledati najbolji koktel nedelje.
       Kako nisu svi ljubitelji iste vrste pića, na adresi http://www.cocktailtimes.com/hist_cocktails naći ćete recepte na bazi viskija, burbona, votke, xina, ruma, tekile ili brendija. Tu su predlozi u zavisnosti od tipa zabave: za venčanje, rođendansko slavlje, doček Nove godine ili pak zabave koje ćete nazvati po koktelima Margarita parti, Martini parti sa predlozima koje vrste čaša i voćnu dekoraciju treba koristiti za određene koktele. Video instrukcije za pravljenje koktela naći ćete na sajtu http://www.kingcocktail.com/cow.htm. Još jedna adresa sa odličnim receptima za koktele Sun-Dance, Cactus Cooler, Kermit i ostale je http://www.cocktail.com. Sajt udruženja američkih barmena sa odličnim linkovima dat je na adresi http://www.aimweb.com/bar.
       Kokteli se ne moraju obavezno praviti od alkohola. Ako priređujete zabavu za najmlađe ili one koji ne piju alkohol predlažemo vam sajtove sa receptima bez alkohola na http://www.drmike-hipnosis.com/recipe.html i http://www.floras-hideout.com/drrecipes.
      
       NATAŠA USKOKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu