NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Konačna fantazija

Celovečernji animirani film sa foto-realističnim ljudskim likovima napravljen je za 5 godina uz utrošak od 150 miliona dolara

      Ovog leta jedan svojevrstan eksperiment u kompjuterskoj animaciji mogao bi da korenito promeni produkciju celovečernjih filmova. U zavisnosti od reakcija publike posle projekcije filma “Final Fantasy: The Spirits Within”, sa praksom “angažovanja” virtuelnih glumaca će se nastaviti u manjoj ili većoj meri.
       Reč je o celovečernjem animiranom filmu za čiju je proizvodnju utrošeno 5 godina rada i 150 miliona dolara. Za razliku od sličnih ostvarenja koja mahom dolaze iz “Diznija” (“Toy Story”, “Dinosaurs”), ovde se pokušalo sa stvaranjem foto-realističnih ljudskih likova bez premca u dosadašnjoj produkciji. U uspeh poduhvata gledaoci će moći da se uvere već tokom avgusta, kada će “Final Fantasy” početi da se prikazuje u domaćim bioskopima.
       Filmska priča je smeštena u imaginarnu budućnost planete Zemlje, 2065. godine. Horda svemirskih čudovišta uništava ljudsku populaciju, a glavni junaci će, naravno, pokušati da im se odupru. Scenario obiluje idejama istočnjačke filozofije poteklim od režisera Hironobu Sakagučija. Ovaj talentovani tridesetsedmogodišnjak do sada je napravio jedan od najuspešnijih serijala video i kompjuterskih igara u istoriji ove profitabilne industrije. Kada je pre nekoliko godina rešio da se više ne bavi igrama, nadenuo je poslednjoj koju je tada pravio ime “Final Fantasdž”. Međutim, ideje i zapleti koje je u igru umetnuo privukli su pažnju ljubitelja igara širom sveta, pa je igra doživela desetak nastavaka i konačno je upotrebljena kao podloga za istoimeni film.
       Slično se ovih dana desilo sa još jednom izuzetno popularnom video igrom, “Tomb Raider”, čija je junakinja Lara Kroft uvršćena u 50 najznačajnijih ličnosti kompjuterske industrije prošloga veka. I ona je pretočena u celovečernji film, ali sa pravim glumcima.
       Sakaguči i njegov kreativni tim “Square Soft” imali su vrlo jasnu ambiciju, da pomere standarde u izradi kompjuterskih animacija za filmove. Uspeli su u priličnoj meri. Naravno, i pored impresivno realističnih sekvenci, u ostalima se digitalna iluzija jasno otkriva. No, bitno je da će “Final Fantasy” biti primer za ugled ostalima, pre svega “Dizniju”, kao i Spilbergu i Lukasu, čiji se komercijalni hitovi u priličnoj meri oslanjaju upravo na kompjutersku tehnologiju i virtuelne umesto pravih kulisa.
       Prirodno, ovakav fenomen privukao je veliku pažnju kompjuteraša, pa se na Internetu može naći mnogo sajtova sa detaljima o filmu, produkciji, prvim utiscima, itd. Za početak je verovatno najbolje pogledati ponudu na zvaničnom sajtu, http://www.finalfantasy.com. Moderno dizajnirana, ova prezentacija upoznaje posetioca sa raznim zanimljivim detaljima, pruža mu priliku da vidi nekoliko trejlera i galeriju slika iz filma.
       I CNN se pozabavio ovom fantazijom, pa se na adresi http://www.cnn.com/2001/TECH/fun.games/03/13/final.fantasy.idg može pročitati njihova filmska kritika. A na adresi http://filmforce.ign.com/finalfantasy je specijalizovani filmski sajt koji obiluje vestima i reportažama još iz produkcione faze filma.
       Takozvani fan sajtovi su ipak najinteresantniji, pošto se na njima može naći i puno medijskog materijala a i najrazličitijih mogućih informacija. Tako je autor sajta http://www.eyesonff.com uložio mnogo napora da nam približi “Final Fantasy” od prvih igara pa do filma. Sličnu opsednutost pokazuju i ljudi sa http://www.ffobsession.com. Međutim, sve ih po dizajnu i obilju informacija zasenjuje ekipa sa http://www.ffalpha.com koja posetiocima nudi mini-sajt posvećen samo filmu, sa zanimljivim “Behind the Scenes” pričicama. Vredni posete su i sajtovi http://www.beautdžnjithattitude.com/finalfantasy i http://www.finalfantasy-spiritwithin.com koji se odlikuju zanimljivim dizajnom i interaktivnošću.
       Glavna “glumica” dr Aki Ros, orijentalna verzija popularne Sandre Bulok, brzo je stekla veliki broj poklonika. Svaka od 60 000 vlasi njene kose zasebno je generisana, čime je postignuta velika realističnost u scenama gde ona pravi nagle pokrete. Na Mreži ima mnogo klubova njenih obožavalaca, na primer http://clubs.yahoo.com/clubs/akifans i http://clubs.yahoo.com/clubs/akiross. Još nekoliko Yahoo klubova u koje se vredi učlaniti ako ste se zainteresovali za “Final Fantasy” su http://clubs.yahoo.com/clubs/finalfantasythespiritswithin, http://clubs.yahoo.com/clubs/finalfantasyinsider i http://clubs.yahoo.com/clubs/thefinalfantasymovie.
       Jedini domaći sajt koji u ovom trenutku nudi više informacija na srpskom jeziku o radu na filmu “Final Fantasy” je sajt časopisa “Svet
       kompjutera” na adresi http://www.sk.co.yu.
      
       NENAD VASOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu