NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nova svetska čuda

      Piramide u Gizi, Viseći vrtovi u Vavilonu, Zevsova statua u Grčkoj, Artemidin hram, Mauzolej u Halikarnasusu, Kolos sa Rodosa i Svetionik u Aleksandriji. To su sedam svetskih čuda o kojima se i danas govori, a čiji se hronološki redosled može videti sa slike na adresi http://ce.eng.usf.edu/pharos/wonders/Gallery/chrono.gif. Od svih sedam čuda, danas je sačuvano samo jedno, pri čemu se za mnoge druge ne zna da li su zaista postojala, ili su plod mašte ljudi antičkog doba. No, šta je sa čudima koja krase današnji svet?
       Širom sveta postoji nekoliko inicijativa da se putem glasanja izabere novih sedam čuda, primerenijih savremenom dobu. Jedna od njih predstavljena je na adresi http://www.new7wonders.com, a nudi izbor od preko dvadeset građevina, među kojima se nalaze Empire State Building u Njujorku, viseći most u San Francisku i Kip slobode. Na listi najpopularnijih “čuda” trenutno vode ruševine građevina Maja, što ne čudi ako se zna da je preko trideset odsto glasova došlo iz te zemlje. Alaa K. Ashmawy na svojoj prezentaciji (http://ce.eng.usf.edu/pharos/wonders) predstavlja sedam postojećih i predlaže nekoliko novih čuda.
       Andrenj Ferguson, student iz Nju Džersija, na svom sajtu (http://www.princeton.edu/~ferguson/adw/wonders.shtml) zauzima se za sedam priznatih čuda, posebno za najstarije među njima - egipatske piramide. One su do devetnaestog veka bile najveće građevine na zemaljskoj kugli, kojima ni mnoga savremena zdanja ne mogu ni da priđu. Sve je više predloga da se na listi novih svetskih čuda nađu i moderna tehnološka dostignuća, a među njima i sam Internet.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu