NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prvosveštenik Noje

(“Požar”, NIN br. 2639)

      Ima ljudi koji se ponašaju kao da sve znaju i žele da u svim oblastima presuđuju, a što je još gore to svoje svojstvo pripisuju drugom. Jedan od takvih je kolumnista NIN-a, bivši pesnik i sadašnji novinar, Brana Petrović. Otkako piše kolumne, koliko mi je poznato, prestao je da piše pesme. Da li je to “zakasnelo” otkrivanje probuđenog talenta, ja ne znam.
       Ja sam g. B. Petroviću, na prošlo moje prozivanje u njegovoj kolumni Ogledalo, učtivo odgovorio, iako sam se malo više kritički osvrnuo na njegove opaske o nespremnosti prosvetnih organa da se uvede veronauka u obrazovni sistem. Tog mog odgovora nema nigde u ovom NIN-u, a umesto toga došli su novi napadi i “nokauti” i s leve i zdesne strane od B. Petrovića, sada ne više poznatom svešteniku Žarku Gavriloviću, koga je citirao, nego anonimcu - “Gospodinu N. N.”, a u stvari, sve što je rečeno, rečeno je o meni i za mene: poluistine, neistine, laži. A najlakše je pred ljudima lansirati laži protiv anonimnog i najnečasnije, a pred Bogom vrlo grešno, o čemu postoje brojni citati u Svetom pismu.
       Nikada i nigde ja nisam kazao da sve znam. Neka g. Petrović pročita moju studiju o čovekovom sveznanju “Mogućnost sveznanja”, ako još čita knjige, pa će znati kakvo je moje mišljenje o čovekovom sveznanju, pa dakle i o mome sveznanju. Pre će biti da se g. Petrović ponaša kao da zna sve: o poeziji, novinarstvu, veronauci, pa čak i o Božjoj kazni, kao da je patrijarh Noje koji u desnoj ruci drži štapić sveznanja i sipa mudre iskrice na sve strane. Molim vas, g. Petroviću, kažite mi gde izučiste tolike škole i stekoste toliko znanje, posebno toliko znanje iz veronauke? Ne znam samo gde ste to izučili takvu “specijalističku” veronauku? Na “marksističkim kružocima”, na časovima adventističke “Biblijske škole” u Rakovici, ili kod nekih verskih sektaša? Šta, zaista, o tome znate, pa bismo mogli, a ako se obojica saglasimo i nađemo merodavnog i nepristrasnog voditelja koji je upućen u veronauku, da odmerimo znanje o veronauci na jednom javnom duelu, u prisustvu nepristrasne publike, ali pravične i objektivne, pa “kom obojci, kom opanci”.
       Kad smo već kod Božje kazne, o kojoj vi volite da razglabate, bez obzira da li ste završili teologiju, a za mene ste rekli da sam doktor teologije i doktor filosofije, što ja i jesam, objasnite mi učenje Simvola vere, šta znače reči koje čitamo na svakom bogosluženju da “verujemo u Boga koji će doći da sudi živima i mrtvima”? Šta znači to: što je Bog isterao Adama i Evu iz raja i kaznio ih, lično On, a ne ja ni vi? Ako g. Petrović to ne zna, neka priupita nekog teologa i za odgovore na neka druga pitanja: ko je spalio Sodomu i Gomoru i zbog čega? Ko je kaznio Navukodonosora da, kao car, pase travu? Ko je oslepeo gonioca Savla? Ukoliko g. Petrović i ta pitanja i odgovore negira, onda ja dižem ruke od njega i kažem da je slepom nemoguće namigivati i gluvom šaputati.
       Izgleda da je g. Petrović opijen slavom jednog kolumniste koji će proći sa svojim kolumnama nezapaženo i anonimno osim što će napadati prave Božije poslanike i još , što je gore i crnje, ne dozvoljavati im da mu odgovaraju adekvatno na te napade, kako su se ponašali bivši i sadašnji komunistički moćnici.
       A što g. Petrović kaže da sam ja “čovek koji godinama estradno nastupa u ime Crkve (srpske, pravoslavne) eksplicitno, s ubeđenjem onoga koji sve zna” dužan je da to dokaže, inače je običan, da ne kažem pravu reč, čovek koji zaobilazi istinu. Kada sam to ja, kojom prilikom, istupio u ime Crkve?! Pa još i “estradno”?! Zar vam te godine koje imate i seda kosa kojom ste se “okitili” dozvoljavaju, g. Petroviću, da tako nešto kažete a da ne pocrvenite? Ako vam ja nisam ništa uvredljivo do sada rekao, čiji posao radite i ko vas je iznajmio da mene napadate i za koji honorar?
       Da vas, slučajno, nije pamćenje povelo ili pomelo, ili služenje bogu Bahusu istrošilo, ili to što ste nekada bili bezbožnik i protivnik Crkve, iako sada kažete da ste hrišćanin i pravoslavac? Pa još kažete, ako se samo neko usudi da vam kaže da niste “dobar hrišćanin, pravoslavac”, a sumnjam da znate šta znači biti dobar hrišćanin i pravoslavac. Ako mislite da ste dobar hrišćanin i pravoslavac, ja se usuđujem da vas pitam: kada ste se poslednji put ispovedili i pričestili?! Ako pak to niste učinili u toku poslednje godine dana, daj Bože da ste to ikada do sada učinili, vi niste nikakav ni hrišćanin ni pravoslavac. Ako meni ovo što vam kažem ne verujete, otidite i priupitajte ma koga dobrog duhovnika, dobrog kažem a ne, od vaše strane ili strane vaših pajtaša, angažovanog duhovnika, pristalicu ekumenista, novog svetskog poretka ili onog koga su “komunisti promovisali”, koje vrlo rado dovode na televiziju, pozivaju da pišu u novinama, dakle nađite pravog duhovnika, pa neka vam on kaže ko je pravi hrišćanin i pravoslavac.
       Nisu isti hrišćani: onaj koji se hvali da je nominalni hrišćanin, ili onaj koji se redovno ispoveda i pričešćuje. Berđajev je otišao još dalje od mene, pa je ustvrdio da je “prvi i poslednji pravi hrišćanin Gospod Isus Hristos”. Kažite mi, gde ste vi, takvi kakvi jeste, u ovoj beskrajnoj lepezi usavršavanja u Hristu Gospodu koji nam je zapovedio: “Budite vi, dakle, savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski” (Mt. 5, 48), da bih zaista znao da li ste hrišćanin ili niste. S obzirom na to da napadate sveštenika koji želi da bude pravi hrišćanin, ja bih rekao da vi uopšte niste pravi, nego nominalni hrišćanin koji sebe, sada je to tren, vidi da je među hrišćanima, ali bez pokriva u veri i delima, jer je “vera bez dela mrtva!” (Jak. 2, 17). Jer, “i đavoli veruju, i drhte” (Jak. 2, 19).
      
       PROTOJEREJ DR ŽARKO GAVRILOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu