NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Kraljica majka

      Doživeti sto i jednu godinu u ovako burnoj Evropi nije malo čudo. Britanska Kraljica majka postavila je pre neki dan ovaj neobični rekord uprkos svojoj nimalo povučenoj porodici.
       U toj porodici, za jednu finu kraljicu majku, imala je mnogo sekiracija, jer je sve vrvelo od preljuba, razvoda, pretnji morganatskim brakom, kompromitujućih fotografija, pogibija i atentata.
       Čak joj je unuk, prestolonaslednik Čarls, priredio na sam dan rođendana - mali šok. Taman je ona izašla iz bolnice, posle intervencije zbog malokrvnosti, kad je i on završio u bolnici. Pao je sa konja dok je igrao polo. Ali se brzo oporavio i ipak prisustvovao nesvakidašnjem slavlju.
       Ledi Margareta Bous-Lajon postala je kraljica posle skandala koji je punio stranice svetskih listova. Vojvoda od Vindzora je godine 1936. abdicirao kao kralj Edvard VII (vladao je samo 325 dana), jer nije hteo da se odrekne braka sa Amerikankom gospođom Simpson, sa kojom je bio u ljubavi pre nego što je stupio na tron. Oni su se posle abdikacije venčali, srećno živeli, uglavnom u Francuskoj, a gđa Simpson je 1959. godine izdala memoare sa naslovom koji kazuje sve: “Srce ima svoje razloge”.
       Da bi videli koliko je dug vek Kraljice majke nećemo navoditi mnoge istorijske događaje, već šta nije postojalo kada se 1900. godine Kraljica majka rodila. Nije još bilo električne mašine za brijanje, termos boca, tenkova, veštačkog đubriva, mašine za pranje veša, frižidera, helikoptera, semafora, detektora laži, Gajgerovog brojača, supermarketa, džuboksa, antibiotika, televizije, najlona, insekticida, atomske bombe, mikrorerni, elektronskog mikroskopa, hemijske olovke, radara, električne gitare, kreditne kartice, atomske centrale, pilula za kontracepciju, satelita, svemirskog broda, tranzistora, teflon posuđa, magnetofona, lasera, skenera, kompjutera, kompakt diska, videoigrica, veštačkog srca, mobilnog telefona, videofona i mnogo čega drugog.
       Od svega navedenog, Kraljica majka sigurno ima televizor, možda i hemijsku olovku. Šta mislite da li poseduje mobilni? Da bi mogla u svako doba da razgovara sa svoje dve kćeri, šest unuka i osam praunuka. Imala je tu sreću da joj za života nije umro niko od potomaka.
       Umalo zaboravih!... Reč kraljica, kao i njen muški pandan kralj potiče od imena Karla Velikog (768-814). On je za Slovene bio sinonim kralja. Samo ime potiče od staroengleske reči ceorl, čovek, muškarac, dakle, bukvalno muževan, hrabar.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu