NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Diskretan doping

Svetskog igrača broj jedan svojataju i Alžirci i Francuzi samo kada igra - pošteno

      Najskuplji fudbaler sveta, Francuz Zinedin Zidan odlučno je demantovao svoju umešnost u doping aferu koja već duže vreme potresa Italiju. Samo tokom ove sedmice objavljeno je više puta, u niskotiražnoj italijanskoj štampi, da je Zidan u vreme dok je bio član torinskog “Juventusa” posećivao doktora Mihelea Ferarija, jednog od okrivljenih lekara u biciklističkom “nandrolon skandalu” u trci “Điro di Italija”. Navodno je, piše “Stampa”, francuski biciklista Erve Mento upoznao Zidana i dr Ferarija kako bi fudbaler dobio uputstva i oslobodio svoje telo od posledica upotrebe nandrolona!
       Zinedin Zidan, koji je ovog leta prešao u “Real Madrid”, neočekivano se uoči početka španskog fudbalskog šampionata, našao u nebranom grožđu. NJegov transfer “kraljevski klub” iz Madrida platio je fantastičnih 65 miliona dolara, a godišnja primanja igrača procenjena su na 25 miliona dolara! Pre toga je, naravno, lekarska komisija u Madridu utvrdila da je Zidan zdrav od glave do pete. Zinedin Zidan, najveća investicija, za sada, u istoriji fudbalske igre, brže-bolje je pokušao da se opravda rekavši “da u životu nije upoznao biciklistu sa imenom Mento, a još manje da je posećivao dr Ferarija”, za koga je, inače, čuo... Zidan nije demantovao korišćenje nendrolona.
       U Italiji, međutim, kruži i druga priča po kojoj je biciklista, Zidanov zemljak, primio mnogo pretećih poruka i da je zbog lične sigurnosti sve izrečeno - demantovao.
       “Činjenica je da sam zbog doping afere odgovarao na mnoga pitanja, ali nikada nisam pomenuo ime nijednog fudbalera. Ne znam kako je Zidan sada umešan u sve to”, rekao je Mento.
      
       Privilegije
       Svejedno, za glavu se sada drže i vlasnici “Real Madrida” i sam Zinedin Zidan. Doping afere do sada su uglavnom bile “privilegija” atletičara, plivača i onih iz takozvanih pojedinačnih sportova. Lake i teške droge koristili su uglavnom fudbaleri iz Južne Amerike. Slavni Dijego Armando Maradona, sredinom devedesetih kažnjen je dvogodišnjom zabranom igranja fudbala i proterivanjem iz Italije, a nešto kasnije ista sudbina zadesila je Klaudija Kaniđu iz Argentine, Kolumbijca Faustina Asprilju...
       Reprezentativac Jugoslavije Vladimir Jugović priznao je pred italijanskim istražiteljima da je kao član “Juventusa” koristio kreatin što su činili i ostali prvotimci ovoga kluba. Ovo je Jugović izjavio kada je već bio član madridskog kluba “Atletiko”.
       “Verovao sam da je to normalan lek. Dok sam ga uzimao “osećao sam manje umor nego obično posle utakmice i ništa više”, rekao je Vladimir Jugović.
       Poslednje doping priče vezuju se za Portugalca Fernanda Kouta, člana rimskog “Lacija” i igrača “Juventusa” Edgarda Davidsa, zvanog “bul terijer”. NJih je Italijanska fudbalska asocijacija kaznila sa po godinu dana neigranja i sada traže nove klubove.
       Da ima i privilegovanih dokazuje i “slučaj” kapitena holandske reprezentacije i prvotimca “Barselone” Franka de Bura. NJega je zbog dopinga Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila, prvo sa godinu dana zabrane igranja, a onda kaznu umanjila na jedanaest nedelja, uz objašnjenje da doping nije koristio svesno, već da mu je podmetnut.
       Jazid Zinedin Zidan, najskuplji fudbaler sveta, odrastao je u predgrađu Marseja, La Kastelanu, gde su se njegovi roditelji, alžirski emigranti, doselili početkom šezdesetih godina. Karijeru profesionalnog fudbalera je započeo u Kanu, a pročuo se dobrim igrama u “Bordou” gde mu je jedan od trenera bio i Slavoljub Muslin, današnji trener “Crvene zvezde”.
      
       Bolji život
       Zidan je nastavio tradiciju svojih slavnih prethodnika u dresu reprezentacije Francuske, kakvi su bili Rajmond Kopa i Mišel Platini. Naime, Kopa (nekada Kopaševski) junak Francuske na šampionatu sveta u Švedskoj 1958. poreklom je bio Poljak, dok su “koreni” zvezde osamdesetih, Platinija, italijanski.
       Između Zidana i Platinija, izuzev njihovog “nefrancuskog” porekla ima još sličnosti. Obojica su igrali za najpopularniji italijanski klub “Juventus”. Ne zna se da li je Platini ikada koristio stimulativna sredstva za vreme svoje karijere, nije ona dokazana ni Zidanu, ali su “Juventus” već sada proslavili igrači koji su bili skloni dopinzima.
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu