NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kraj kraljice bandita

Pitanje kome će pripasti bogatstvo nedavno ubijene Fulan Devi, više zaokuplja pažnju indijske javnosti od pitanja ko je i zašto ubio heroinu siromaha i osvetnika

      U nasilju sam rođena, u nasilju živela, u nasilju ću i umreti”, često je ponavljala Fulan Devi, čije faze životnog puta nesrećnog deteta, nemilosrdnog ubice, te uglednog građanina, iz biografija većine slavnih kriminalaca izdvaja količina patnje koju je ona, za života, primila i zadala. Mitraljeski meci, pre dve nedelje, prekinuli su taj burni život, ali i načeli nove sukobe nepredvidivih tokova i posledica.
       Fulan Devi, rođena je 1957. u zabačenom selu Gurha ka Purva u indijskoj državi Utar Pradeš, koje je prvi put napustila u jedanaestoj godini, a prilikom udaje za dvadest godina starijeg udovca, oca šestoro dece, po imenu Puti Lal. Kako se Lal, koji je porodicu Devi impresionirao dajući kravu i bicikl kao otkup za “dete nevestu”, odnosio prema samoj Fulan, govori činjenica da ga je ona napustila pre svog dvanaestog rođendana.
       Bez prava na povratak roditeljskom domu, kao “supruga izdajnik”, Devi se izdržavala od fizičkog rada na tuđim imanjima, sve do 1979. kada počinju njene prave muke, ali i borba, kasnije simboli njenog života. Optužena za krađu u kući jednog od poslodavaca, Fulan je kasnije - ceo slučaj nazivajući zaverom protiv pripadnika najniže, kaste slugu, koji nisu hteli da ćute - uhapšena i određen joj je pritvor u neograničenom trajanju. Za mesec dana provedenih u pritvorskoj ćeliji silovana je više od sedamdeset puta. Oslobođena je prilikom napada bande nadaleko poznatog Babu Gudžara, na zgradu policije u kojoj je bila zatvorena. Međutim, sreća joj se tada samo ironično osmehnula. Tokom tri dana Babu Gudžar više puta ju je silovao, a agoniju iscrpljene devojke prekinuo je Vikram Malah, član bande koji je ne mogavši da izdrži surove prizore, upucao Gudžara, a Devijevu zaprosio. NJihova ljubav kratko je trajala, jer je Vikram, koji je ostao veran svom “zanatu”, nekoliko meseci kasnije smrtno ranjen u sukobu sa policijom.
       Fulan je tada preuzela vođenje bande i krenula u osvetu po kojoj se pročula širom sveta. Na Dan zaljubljenih (14. februara) 1981. uspešno je organizovala otmicu dvadeset muškaraca iz više kaste koji su prisustvovali i veselili se orgijama u pritvoru dve godine ranije. Otkrivena je i uhapšena tek posle dve godine, a čekajući početak sudskog procesa, u pritvoru je provela jedanaest godina. Na osnovu serije razgovora koje je sa njom vodio posećujući je tokom pritvorskih dana, pisac Mala Sen, 1991. objavljuje knjigu “Indijska kraljica bandita”, a tri godine kasnije, kada je ukazom Mulajima Singa, šefa Savezne države Utar Pradeš, bez suđenja puštena na slobodu, “Kanal 4” snima film “Kraljica bandita”, jedan od najgledanijih filmova u Aziji svih vremena.
       Gradeći imidž Durge, moćne boginje iz hindu religije, čiji je moto:”što hoću to i dobijam”, Fulan Devi se 1995. udala za istaknutog člana Samadžvadi partije, Umeda Singa, bivšeg muža jedne od svojih sestara. “Bračnom linijom” Fulan ulazi u politiku, te kao predstavnik regiona Mirzapur postaje poslanik Samadžvadi partije u donjem domu indijskog parlamenta. Dve godine kasnije, izgubila je poverenje većeg dela biračkog tela Mirzapura, ali 1999, ponovo seda u poslaničku klupu. Krajem prošlog meseca, po povratku sa skupštinskog zasedanja, Fulan Devi je pala kao žrtva atentata.
       Ono što najviše privlači pažnju javnosti Indije jesu javne prepirke potencijalnih naslednika Fulanine imovine, čija je vrednost procenjena na 2,1 miliona dolara. Oba supruga pokojne Devi, Puti Lal i Umed Sing, i njena sestra Muni, predstavljaju se kao jedini legitimni naslednici njenog bogatstva i najavljuju pravno rešenje problema. Naravno, svako u svoju korist. A sam zločin, kao što “Hindustan tajmsu” reče slučajni prolaznik sa ulica Delhija, “možda, usput, bude i rasvetljen”.
      
       RADOSAV MIKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu