NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ko svađa Koštuničine demokrate...

...i zašto oni u Novom Sadu pevaju “Spasi nas iz ludnice, Mikavice”

      Poslednjih nedelja, najpre tiho a onda sve glasnije, novine su pisale (pogotovo lokalne, novosadske), da u Novome Sadu, u Gradskom odboru Demokratske stranke Srbije, postoje dve struje: jedna, sa Miroljubom LJešnjakom na čelu, bliska beogradskoj centrali i njenom odbojnom stavu prema autonomašima, i druga, koju predvodi Arsen Kurjački, na koga su bačene sumnje da je prema autonomašima blagonaklon. Neki novinari proglasili su ga njihovim čovekom.
       Konačno, krajem prošle nedelje, održana je redovna skupština novosadskih srpskih demokrata, na kojoj je izabran novi gradski odbor Demokratske stranke Srbije. Tajnim glasanjem. Čovek koji čita novine (pogotovo lokalne, novosadske), mogao bi sada da kaže - tresla se gora, rodio se miš. Jer, Arsen Kurjački nije ni bio na listi za novi gradski odbor, a sve ostale funkcije koje je imao, zadržao je. Nije, dakle, bilo nikakvog obračuna među srpskim demokratama u Novome Sadu, kaže Miodrag LJešnjak, član Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije i potpredsednik vojvođanskog parlamenta, samo su sve stvari došle na svoje mesto.
      
       Deakumulacija
       Ipak, kad je na čelo novosadskih (i futoških) srpskih demokrata izabran novi čovek Dejan Mikavica, njegovi studenti istorije i mlađi članovi Demokratske stranke spevali su i zapevali - Spasi nas iz ludnice, Mikavice, Mikavice...
       - Ništa neobično se ne dešava u Novome Sadu. Izvršena je primopredaja dužnosti između starog i novog predsednika, održana je zajednička konferencija za štampu, sve normalno, najnormalnije, pa su tako neki novinari ostali razočarani. Ni Arsen Kurjački ni ja nismo hteli da idemo na listu za novi odbor, jer smo želeli da stranačke funkcije odvojimo od političkih. Naime, gospodin Kurjački je republički poslanik i načelnik Južnobačkog okruga, a ja sam potpredsednik vojvođanskog parlamenta. Zašto bi jedan čovek radio pet poslova? To isto važi i za gospodina Radu Marinkova, čije se ime pominjalo u novinama da je i on zajedno sa mnom a protiv nekih, a čovek je potpredsednik vojvođanske vlade. Meni se čini da su neke novine htele da od svega ovoga naprave veliku senzaciju, da je reč o smišljenoj priči, jer na novosadskom informativnom nebu postoje mediji koji jedva čekaju da se nešto desi u našoj stranci pošto kod nas nema trzavica, pa se novinari žale kako je kod nas monotono i da se od nas ‘leba neće najesti. Šta ja tu mogu? Možda njima sve to deluje monotono, a ja ih pitam šta bi oni tek radili u Švajcarskoj - kaže Miodrag LJešnjak.
       Bivši predsednik novosadskih srpskih demokrata Arsen Kurjački kaže da je u celoj novosadskoj štampi i izmišljenoj priči o dvema strujama istina jedino to da se stranka, pored toga što se na njenom čelu nalazi Vojislav Koštunica, ovde nije omasovila i da će na tome sada da se radi. U Novome Sadu i okolini članova je oko hiljadu, što je malo s obzirom na ugled stranke u Srbiji.
       - Nas čekaju novi izbori. Glavne autonomaške stranke nastupaju vrlo agresivno i mi njima moramo da pariramo. A da bismo mogli uspešno da izađemo na izbore, na koje ćemo ići sami, moraćemo dobro da se prepremimo i mnogo rada da uložimo na terenu. Mi smo na poslednje izbore izašli sa zajedničkim ciljevima, koji nisu ostvareni. Autonomaši u poslednje vreme istupaju sa svojim starim programima, protiv kojih su mnoge druge članice Dosa, a naročito naša stranka. Zato se ja zalažem za vanredne izbore u Vojvodini, i to što pre, pošto današnja vojvođanska vlast, matematički rečeno, ne odgovara volji naroda. Neka svako izađe na izbore sam, to je najbolje, izbori bi mogli da budu proporcionalni, pa bi se tada videlo ko je ko u Vojvodini, a ne ovako - mi iznesemo na našim leđima autonomaške stranke, a one danas traže federalizaciju Srbije. Mi to ne možemo mirno da gledamo - kaže Kurjački.
      
       Separatisti
       Na pitanje da li je u stranku primljen i bivši dekan Pravnog fakulteta Dragan Milkov, nekadašnji član Socijalističke partije Srbije (izašao iz nje sedam dana posle 5. oktobra), poznat i po tome što je, svojevremeno, tužio NIN i oglobio ga prema onom famoznom zakonu o informisanju, Kurjački kaže da ni to nije istina. Bivši dekan Milkov potpisao je dve pristupnice za DSS, ali je odlučeno da se on još ne prima.
       Nama se čini da će u Novom Sadu doći vrlo brzo do političkih sukoba između Demokratske stranke Srbije i glavnih autonomaških stranaka, koje novi predsednik Dejan Mikavica više i ne zove autonomašima, nego separatistima.
       - Nema više priče o autonomiji. Mrtva je autonomija. Ovde je danas reč, a pogotovo posle posete autonomaških lidera Vašingtonu, o čistom separatizmu. Separatisti otvoreno iznose svoje ideje o federalizaciji Srbije gde bi Vojvodina bila jedna od šest članica. A ja upozoravam našu javnost i ozbiljne političke stranke da su ove ideje opasne. Razbijanje države Srbije na šest državica značilo bi i denacionalizaciju društva. O autonomiji se moglo pričati, ali o tome nema više govora. Ovde se drže okrugli stolovi, pravnici na njima čitaju svoje referate o autonomiji, stavljaju u naslove i termin regionalizacija, ali kad te referate čitate pažljivo, a ja sam to radio, jeste da oni autonomiju pominju reda radi, da bi lakše prošla ideja o separatizmu. NJima smo na putu mi i zato je napravljen scenario da se DSS kompromituje. Otuda priča o dve struje i obračunima u našim redovima - kaže Mikavica.
       Nikada više srpske demokrate neće na izbore sa separatistima - kaže - ako se to desi (ne daj bože), onda on više neće biti ni predsednik Gradskog odbora a ni član stranke.
      
       PETAR IGNJA


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu