NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ispod akademskog nivoa

(“Prvosveštenik Noje”, NIN br. 2640)

      Postati kolumnista, ne znači prestati biti pesnik, još manje je razlog da se o kolumnisti govori pežorativno. Ali protojerej dr Žarko Gavrilović ne misli tako. Ne čitam pesme od vremena kad mi je to prestala biti obaveza - ljubitelj sam romana, ali znam sve poznatije srpske pesnike u koje ubrajam i Branu Petrovića. Da li je prestao pisati pesme, to kao i sve drugo, zna gospodin Gavrilović. Način na koji piše o kolumnisti NIN-a, uglednog nedeljnika (što samo po sebi već govori nešto o pesniku) ispod je svakog a naročito akademskog nivoa. Dugogodišnji sam stalni čitalac NIN-a, počinjem da ga čitam od kolumni. Pesnik Brana Petrović je sjajan kolumnista, pravi je patriota i srpski nacionalista (što sam ističe) u najpozitivnijem smislu, u to se svako može uveriti ko je čitao njegove kolumne, naročito one najbolje i najvrednije objavljene u “Kvadraturi kruga”. NJegove poruke su jasne i za većinu normalnih ljudi prihvatljive i kamo puste sreće da su ih prihvatili i poslušali oni kojima su bile upućene. Danas bi nam na Kosovu i Metohiji, i u Srbiji druge ptice pesme pevale.
       Za gospodina Gavrilovića sam prvi put čula posle skandala koji je sa svojim pristalicama izazvao na predstavi Siniše Kovačevića u JDP-u. Pitam se zna li ovaj “božji čovek” da se posle te predstave, posle pretnji koje su mu stizale glumac Žarko Laušević naoružao. I on u emisiji govori o Božjoj kazni koja je stigla JDP, i protagoniste predstave “Sveti Sava”. Protojereja dr Žarka Gavrilovića povredila je istina koju je o njemu izrekao kolumnista i pesnik Brana Petrović.
       A posle nastupa dr Gavrilovića na TV kanalima u vezi sa nasiljem na beogradskim ulicama i nastupa u emisiji “Klopka” (TV Pink) razmisliću kako ću se ubuduće verski izjašnjavati.
      
       MIRJANA KUZMANOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu