NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Žanetićarije<br>Voja Žanetić
Razmnožavanje

      Da je velika kriza u političkom životu Srbije dalo se primetiti na osnovu nove epizode čuvenog dokumetarnog serijala “Premijer i Prevoz”, u kome smo sagledali da je, posle trotineta i bicikla, šef (Voznog Parka?) Vlade savladao i veštinu sedanja za traktorski volan, a pred kamerama i fotoaparatima slučajnih prolaznika iz svih raspoloživih medija. Nažalost, ganc novo traktorče, sa sve vozačem u tradicionalnom šoferskom “Armaniju”, nije otišlo da u prirodnom okruženju zaore svoju Prvu Brazdu. A siguran sam da bi se krajnja destinacija Vožnje jako poklopila sa željama izvesnog broja građana, koji imaju nerealna očekivanja da bi se Politika i Poljoprivreda mogle zbližiti (“More, sve bi ja njih na njivu...”). Baš.
       Elem, sve ovo se, da se vratim iz digresije na temu, desilo prilikom, do sada na TV Dnevniku apsolutno neviđene i nikad prikazivane, “Posete Predsednika Vlade Jednom Kolektivu”, te takođe iznimno originalnog “Susreta Sa Poljoprivrednikom”. Bio je tu, da ne izostavimo, premijerno prikazan i “Obilazak Pogona Sa Rukovodstvom”, a prilikom koga je Premijer izveo TST (Tačku sa traktorom). Cela ova poljoprivredno-industrijska melodrama bila je, pretpostavljamo, upriličena povodom glasina da se Predsednik Jugoslavije i svoje stranke, tj. konkurent, povukao na odmor u Ruralne Predele, a čime će se povećati njegov ionako visok rejting kod dela stanovništva koji voli kad se Otac Nacije, sa sve zamišljenim pogledom, nadnese nad Selo i Seljaka, brinući se kako je rodilo. A vreme je za rađanje, nije da nije, pošto je prošlo simboličnih devet meseci otkad su prošli poslednji republički izbori, te šta god da smo tad radili, vreme mu je da se sad nešto rodi. I da ga ljuljamo, da izvinete...
       A tome što bi se moglo roditi valja dati i ime. Sasvim je u redu da se nov politički subjekt, koji je ovih dana zakmečao slabašnim i neuverljivim antikorupcionaškim glasićem u medijima, nazove DODOS, a što bi značilo Demokratska Opozicija Demokratskoj Opoziciji Srbije. Time će se nastaviti sa već ustaljenom tradicijom da se dodavanjem ponekog slova napravi ono skoro isto što ima Đinđić, samo što je tu Koštunica šef. Planove o velikom sukobu DOS-a i DODOS-a jedino kvari Čankova ekipa iz Vojvodine, koja u opštoj gužvi oko “slučaja Gavrilović” mudro koristi priliku da napravi svojevrstan AODOS (Autonomaška Opozicija Demokratskoj Opoziciji Srbije). I šteta je samo što Koštunica i Čanak imaju malko udaljene stavove o... hm, svemu?... jer bi se od ova dva nova politička pokreta mogao sastaviti mešanac pod nazivom ADIODOS (Autonomaška Demokratska Ionako Opozicija Demokratskoj Opoziciji Srbije). Lepo ime za krštenje.
       Kad se već ionako krstimo.
      
       Jubilej: Šteta što je tako tiho i nezapaženo prošao Jubilej. Niko čestitku da pošalje, niko poklon da kupi, a povodom šezdesetog Rođendana. Tolikima je Slavljenik učinio, a sad niko da ga se seti. Mnogo smo, bre, čudan neki svet. Nije ni čudo što smo ga tako dugo imali.
       A mogao je bar Slet da se organizuje. Pa da svojim telima Slavljenikovo ime ispisuju svi oni koji mu duguju, ako ništa drugo, a onda bar malu gimnastičku priredbu. Mogu telima da se crtaju i kuće i luksuzni automobili, brojevi računa u Švici i na Kipru, šleperi i kontingenti, političke partije osnovane ili spasavane od propasti na Kanabetu, direktorska mesta dobijena Telegramom Podrške... E, da, i štafeta da se nosi, obavezno, iz ruke u ruku, sve do Haga. I u njoj poruka:
       “Mi, tvoji pioniri i pionirke, koji samo zahvaljujući Tebi imamo sve što imamo (novac, vlast, stranku, imovinu, karijeru, nepotrebno precrtati), kunemo se da sa Svoga Puta nećemo skrenuti i da ćemo i Ovim Novima klicati ko što smo klicali Tebi. Trenutno, samo, imamo mali problem što ne znamo kome od Ovih Novih treba klicati, pa dok to ne utvrdimo, čuvamo Tvoj Bivši Klicaj, evo oće grudi da nam pocepa.
       Srećan ti rođendan, druže Bivši, živi nam što duže, ali pamti nas što kraće. U suprotnom - neka bude bar obrnuto.
       Tvoji pioniri.”
       Eto, tako bi to moglo. Ali nije. Nema slavlja, nema svećica, nema sleta, nema štafete, nema poruke. Slavljenik je usamljeno kao nikad proveo svoj rođendan, pa se tu rađa nada da bi nam, gnevan na nekadašnje prijatelje, mogao poslati spisak svih onih koji su mu doskoro duvali u svećice. Ili u šta god. Pa da vidiš što bi povodom spiska bilo slavlje, ko nikad.
       Jubilarno, nego kakvo.
      
       Lider: Zvezda je pukla u Leverkuzenu. Što i nije nešto značajno, da nije reč o našem fudbalskom Lideru, a na čijem se primeru može simbolično predstaviti šta biva kad naši Lideri odu na Zapad da nas tamo predstavljaju.
       Nula u gostima. A i to je mnogo.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu