NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

TRAKA

      U skladu sa propisima
       Radio B92 dobio je dva rešenja Saveznog ministarstva za telekomunikacije u kojima mu se nalaže da uskladi rad predajnika na Domu omladine sa tehničkim propisima. U Radiju su ta rešenja protumačena kao “nespretan pokušaj uticanja na uređivačku politiku” i “vid pretnje zatvaranjem”, a prema podacima njihove tehničke službe, Radio B92 radi u skladu sa propisima. Istovremeno, podsećaju da većina nezavisnih stanica u Srbiji nema dozvolu za emitovanje i ocenio da su od moratorijuma na frekvencije profitirali samo mediji bliski bivšoj vlasti, poput Pinka i TV BK, koji su “izgleda, u međuvremenu uspeli da postanu miljenici novih nosilaca političke moći u Srbiji”.
      
       Tužba
       Novinarka Gordana Suša tužila je Radio-televiziju Srbije (RTS) Prvom opštinskom sudu u Beogradu, tražeći da bude poništena odluka da za glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa TV Beograd ne bude izabran ni jedan od prijavljenih kandidata, među kojima je bila i ona. Sud je saopštio da je Suša ocenila u tužbi da je odluka Upravnog odbora (UO) RTS-a o ponavljanju konkursa nezakonita, jer “ne sadrži nikakvo obrazloženje” i jer ju je potpisao generalni direktor RTS Aleksandar Crkvenjakov. Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije tvrdi da je to “suprotno odredbama poslovnika UO”.
      
       Ostavka
       Urednik političke rubrike magazina “Blic njuz” Dragan Novaković podneo je ostavku i zatražio raskid radnog odnosa zbog neslaganja sa uređivačkom politikom koju je ocenio kao cenzorsku. On je javno optužio glavnog i odgovornog urednika “Blic njuza” Momčila Petrovića da je “promovisao ideju koja se sastojala od dve rečenice: ’Što više seksa i golotinje’” i ’Što više napada na Vladu Srbije”. Petrović je izjavio agenciji Beta da je Novaković otišao sporazumno iz “Blic njuza” na rad u Biro za informisanje Vlade Srbije, a šefa tog biroa Vladimira Popovića optužio da je, “posredstvom Novakovića, želeo da utiče na rad lista”.
      
       Nadoknada štete
       Ministar finansija Republike Srpske (RS) Milenko Vračar podneo je Prvom opštinskom sudu u Beogradu tužbu protiv beogradskog dnevnika “Glas javnosti” zbog tekstova kojima su mu povređeni čast i ugled. Kako je saopštio sud, Vračar je zatražio od “Glasa” nadoknadu štete u iznosu od 30 miliona dinara. Zatražio je i da sudska presuda bude objavljena u štampanom i internet izdanju “Glasa”. On je optužio “Glas” da je objavio lažan intervju s njim, u kojem je “navodno rekao da je i bogatiji i stručniji od premijera RS Mladena Ivanića”.
      
       Nestala oprema
       Nepoznata lica odnela su u noći između 14. i 15. avgusta predajnik i kameru dobojske televizije NTV D, posle čega je prestalo emitovanje njenog programa. Glavni i odgovorni urednik NTV D Ozren Jorganović kazao je agenciji Beta da nisu primećeni tragovi provale i pretpostavio da su opremu odneli članovi novog rukovodstva, bliski Srpskoj demokratskoj stranci. On je, posle odluke Upravnog odbora da ga smeni, odbio da napusti prostorije dobojske stanice.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu