NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Most sa Srbima

Jedino Unmik može da odobri emisije nekadašnje TV Priština koja se sada zove TV Toplica sa sedištem u Prokuplju

      Otvaranje televizije na Kosovu, tačnije u Zvečanu, plan je koji će pokušati da sprovede ekipa nekadašnje TV Priština, a sadašnje TV Toplica iz Prokuplja. Da li će ova televizija (koja bi pokrivala srpske enklave od Kosovske Mitrovice, preko centralnog Kosova do Brezovice) dočekati svetlost dana najviše zavisi od Unmika koji, u želji da stvori “multietičku zajednicu” jedini na Kosmetu može da registruje medije i da podeli frekvencije.
       Trenutno se ne zna ko će biti vlasnik buduće televizije u Zvečanu, ne zna se ni kakvo bi ime trebalo da ima (predlog je da se zove TV KIM), tako da je, kako kaže Zvonko Miladinović, direktor TV Toplica iz Prokuplja, veliki problem kako pravno razrešiti ovaj slučaj. I Miladinović i Aleksandar Crkvenjakov, generalni direktor RTS-a, međutim, nadaju se najboljem. Iako je raspodela frekvencija na Kosovu završena, Crkvenjakov kaže da je Nebojša Čović, potpredsednik Vlade Srbije, već razgovarao sa ljudima iz Unmika, te da bi “sve trebalo da bude u redu”. “Sada je, izgleda samo problem u birokratiji. Bojim se da će sa te strane slučaj biti težak i spor”, kaže Crkvenjakov.
       Program ove televizije trebalo bi da bude na srpskom jeziku, a u planu je da se prave ne samo informativne emisije već i emisije iz kulture, emisije obrazovnog tipa, filmski program. “Program će biti mešavina najzanimljivijih emisija sa RTS-a, ali u planu je i pravljenje sopstvenih emisija. Za sada se ne razmišlja o tome da neke emisije budu na albanskom, jer bi ova televizija, zapravo, trebalo da bude most sa srpskim stanovništvom”, kaže Miladinović.
       Na televiziji bi bili zaposleni ljudi koji su nekada radili na TV Priština. Miladinović objašnjava da je posle bombardovanja ekipa TV Priština razmeštena širom naše zemlje, a jedan deo u prokupačku TV Toplica. Postoji mogućnost da deo zaposlenih iz TV Toplica pređe na Kosovo ukoliko bude otvorena televizija u Zvečanu, pretpostavlja Miladinović i dodaje: “Pravno je veoma teško da RTS zadrži TV Toplica zbog predstojećeg zakona o radio-difuziji. Ako se zakon sprovede, ostaje na opštinama topličkog okruga da odluče šta će sa prostorijama TV Toplica.”
       Za zaposlene, Zvonko Miladinović kaže da su veoma profesionalni. “Novinari i tehničari nekadašnje TV Priština su veliki stručnjaci i entuzijasti. Uz pomoć štapa i kanapa prave solidan program koji se, nažalost, vidi samo u Nišu i okolini, jer je predajnik veoma loš”, kaže Miladinović.
       Trenutno, stanovništvo srpskih enklava na Kosovu nema mogućnosti da prati program na srpskom (postoje dve lokalne televizije u tom kraju, ali se slabo vide). Jedina “multietnička” televizija tog područja je TV K (glavni čovek te televizije je Britanac, a Japanci su uložili novac), ali program je na albanskom. Miladinović kaže da želi da sarađuje sa njima budući da je deo srpske TV opreme ostao u TV K i da će pokušati da pronađe neko rešenje da se ta oprema vrati vlasniku. “Trudiću se da sa albanskom stranom stvorim bolje odnose. Tu je dosta teška situacija jer svaki neodmeren potez na televiziji može da izazove burna reagovanja. Ne zanosim se nekim pričama o bratstvu i jedinstvu, samo želim da živimo kao trpeljive komšije”, kaže Zvonko Miladinović.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu