NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tomini posteri

      Posle izložbe koju je nedavno imao u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu (“Život”), jugoslovenski majstor fotografije Tomislav Peternek vratio se u Beograd s novim saznanjem i iskustvom:
       - U Parizu sam obišao nekoliko bogato opremljenih prodavnica u kojima se prodaju isključivo posteri. Reč je o fotografijama poznatih svetskih majstora koje su štampane kao posteri da bi na taj način bile pristupačnije publici. Međutim , ta “pristupačnost” ima, za naše uslove, veoma visoku cenu. Primera radi, jedan poster košta 140 franaka, odnosno četrdesetak maraka. Ovih dana napravio sam na osnovu šest fotografija Beograda iz prošlog veka limitiran tiraž od po sto komada postera i ponudio ih u nekoliko beogradskih knjižara da osluhnem kako će to kod nas proći. Naravno, cena mojih postera je prilagođena džepu našeg kupca, međutim, što se kvaliteta tiče, on je u najmanju ruku jednak onima koje sam viđao u Parizu. Ovi posteri se prodaju po ceni od šest-sedam maraka.
       Možda će i ovi moji posteri poslužiti u istu svrhu kao što je to običaj u svetu: mladi ljudi, u nemogućnosti da opreme svoj radni prostor slikama, originalima, koriste postere.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu