NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kiša za oca

Naslov: Rain
Autor teksta i ilustracija: Manja Stojić
Izdavač: David Bennett Books, London 2000.

      Miroslav A. Mušić
      
       Grupi poznatih jugoslovenskih ilustratora (B. Šajtinac, D. Petričić, Z. Jovanović-Jus...), koji žive i rade izvan granica naše zemlje, nedavno se priključila i Manja Stojić. NJena knjiga “Rain” (“Kiša”), objavljena u SAD, Velikoj Britaniji i Francuskoj, uvrštena je, prema oceni poznatog njujorškog dnevnika, u 10 najbolje ilustrovanih knjiga za decu u 2000. godini. Kako se radi o vrednom projektu, uskoro će se pojaviti i uvećano izdanje ove knjige namenjeno školama. Slično je davnih godina kod nas činila skopska “Dečja radost” s ilustracijama D. Petričića, M. Pisanjuka, LJ. Manzalovića, D. Markovića. NJihove velike slikovnice su bile nastavna sredstva u našim školama. Danas to čine britanski izdavači. U njihovoj misiji jedno od mesta pripalo je i Manji Stojić.
       Manja Stojić (1967) završila je beogradski Fakultet primenjenih umetnosti, u klasi prof. Miloša Ćirića. Vrlo rano se uključila u svet grafičkog oblikovanja, i to u onaj segment koji obuhvata promotivne aktivnosti. NJene projekte pamtimo kao zanimljiva i vredna dela. Za pet-šest godina stasala je u vrsnog dizajnera. Ilustrovanjem se tek povremeno bavila. I kad je to činila, bilo je u sklopu nekih od projekata namenjenih tržišnom komuniciranju. Dolaskom u NJujork započinje period njenog delovanja u ilustraciji, pre svega, namenjenoj najmlađima. U Londonu, gde danas živi i radi, doživljava punu afirmaciju. Postaje jedan od značajnih ilustratora knjiga za decu i, najčešće, autor njihovih tekstova.
       U ilustrovanju se opredeljuje za plošne kompozicije. Ne bavi se suviše arhitektonikom prostora. Prednost daje čistim površinama, bogatom koloritu i jednostavno modelovanim figurama i predmetima. Oslobađa ih suvišnog. Zadržava prepoznatljivost. Kratkim linijama i bojenim površinama ističe njihove karakterističnosti. Gradi jednostavan i razumljiv crtež, blizak dečjem svetu. Plod je doživljenog dramskog zapleta. Doveden do savršenstva.
       U knjizi “Kiša” Manja Stojić nam otkriva drugačiji svet divljih životinja. One su radoznala bića. Najmanje divlja i - opasna. Posmatra ih. Beleži njihova ponašanja pred kišu i posle nje. To čini znalački i s majstorstvom kako autora teksta tako i ilustratora. Tekst i ilustracije prepliće. Uzajamno ih dopunjava. Veštim crtežom gradi figure, okolinu, plete kompoziciju. Majmuni, zebre, nosorog, lav i druge životinje izranjaju iz površine lista, tik su uz njegovu ivicu. Po njemu se protežu. Tekst je čas ispod, čas iznad. Stiče se utisak da je i on deo ambijenta. Priča je tečna i logična. Manja Stojić je pokazala da je pronikla u svet najmlađih, učinila ga prepoznatljivim i - svojim.
       Bez sumnje, Manja Stojić je vrstan i tražen ilustrator. Dve njene knjige - “Mokri pesak ispod naših nogu” i “Abeceda u pismima” nalaze se u štampi, dok je treća “Hello NJorld”, u kojoj deca na 33 jezika kažu “Zdravo” upravo završena.
       Na kraju pomenimo da je knjigu “Kiša” posvetila svom ocu LJubi, višegodišnjem uredniku našeg nedeljnika.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu