NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tvorac palate "Albanija"

Branko Bon (1912-2001)

      Među hiljadama građevina koje čine arhitektonsku strukturu Beograda, samo je mali broj onih koje se mogu nazvati njegovim opšteprihvaćenim simbolima. U njihov red bespogovorno spada i Palata "Albanija". Dobivši ime po kafani koja joj je lokacijski prethodila, malo ko nju asocijativno vezuje za susednu državu, jer je ona postala pojam sam za sebe - impozantna dvanaestospratnica koja već šest decenija dostojanstveno predsedava arhitektonskim ansamblom najpopularnijeg beogradskog trga. Za ime njenog tvorca arhitekte Branka Bona danas, nažalost, malo ko od Beograđana, izvan stručnih krugova, zna.
       Kada je 1938. godine bio priređen konkurs za ovu građevinu, prva nagrada je dodeljena projektu Branka Bona i njegovog kolege Milana Grakalića. Neki formalni razlozi doveli su do angažovanja arhitekte Milana Prljevića i konstruktora Đorđa Lazarevića za izradu izvođačkog elaborata prema idejnom rešenju Bona i Grakalića. Tako je pred sam Drugi svetski rat sagrađena tada, i mnogo godina potom, najviša zgrada na Balkanu.
       Arhitekt Bon je posle rata nastavio rad u Beogradu, ali u njegovom opusu "Albanija" je ostala neprevaziđeni kreativni domet. Branko Bon je pre nekoliko nedelja preminuo daleko od grada kome je podario dragoceno prostorno obeležje.
      
       MILORAD H. JEVTIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu