NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Gospodari raspoloženja

Jedan od poznatih reprezentativaca zbog "Talije" uložio je hiljadu funti u Londonu. Želi da ostane anoniman i kaže: "J.... lovu, samo da budemo šampioni"

      Neko pametan, ili manje od toga, u onoj "maski nedelje" glasno i jasno reče: "Pošaljite sve prošle i sadašnje političare u Hag, da normalno živimo i razmišljamo. Eto, na primer, o sportu. Ako treba da se nerviramo, neka to bude kada naši košarkaši narednih deset dana u Istanbulu konačno povrate šampionsku titulu i pobede ostatak Evrope. Da se mi kockamo po kladionicama i pogađamo najveće kvote, jer kockanje i prostitucija su bitne odlike siromašnih država. Neka to bude naša jedina zabava, jer drugu kao narod nismo ni zaslužili!"
       Naš novi košarkaški "kouč" reprezentacije Jugoslavije, pirotsko-bosanskog vokabulara, Svetislav Pešić uoči starta "Evrobasketa 2001" u Turskoj, nije nervozan ali za NIN zabrinuto kaže: "Svi reprezentaciju Jugoslavije respektuju, ali je se, nažalost, ne plaše. Očigledno je da ne možemo da živimo od slavne prošlosti, već moramo da svoju vrednost pokažemo na parketu. Naš cilj je da igramo ozbiljno, a ne egzibiciono!"
      
       Centri
       Engleski "bukmejkeri" se ne slažu sa razmišljanjem Svetislava Pešića i selekciju Jugoslavije vide kao pobedničku na predstojećem evropskom šampionatu u Istanbulu. Jer, naše košarkaše stavljaju na prvo mesto, a kladioničarima prepuštaju da dobro razmisle kada, smatraju oni, titula Jugoslovena donosi skromne tri funte sterlinga (3,3 nemačke marke) za jednu uloženu. Našu, ponekad preteranu skromnost, drugi vide i kao poznati blef.
       Englezi koji su tokom istorije nebrojeno puta pomogli našem (ne)uspehu, tvrde još (možda i zato što su košarkaški "nepotkovani") da imamo tim ravan selekcijama NBA - lige pa licitiraju: Stojaković je zvezda "Sakramenta", Tarlać, dosadašnji član slavnog "Čikaga", odnedavno igrač "Real Madrida", Drobnjak budući beli centar "Sijetla", kapiten Bodiroga predstavnik najboljeg evropskog kluba "Panatenaikosa", Tomašević najefikasnije krilo - centar Evrope i tako redom, zapaža kompletna engleska štampa, mnogo nenaklonjena košarkaškom sportu.
       U startu priprema se "Evrobasket 2001" Svetislav Pešić, kormilar našeg košarkaškog broda, još kaže: "Slabi smo na pozicijama centara", a onda se i korigovao, onako u našem prepoznatljivom stilu: "Mnogo smo jaki, ono prvo sa centrima sam možda i izjavio, ali tako nisam mislio."
       Pešić može da razmišlja i ovako i onako. U slučaju neuspeha, a to znači neigranje u finalu, ima čvrst valutni ugovor u Nemačkoj sa ekipom "Kelna". To niko ne može da mu ospori: sudbina naših sportista i trenera odavno je vezana za inostranstvo. Pešić, uoči šampionata, ima i posebno objašnjenje JU-košarkaške vrednosti: "Jugoslavija je gospodar svoje sudbine!" Zbog toga ga valja svrstati u mudre sportske političare...
       Gotovo za svaki značajniji šampionat košarkaške selekcije Jugoslavije postavlja se pitanje da li će u sastavu biti Predrag Stojaković, sada već značajno ime NBA - lige i član "Sakramento kingsa". Dosadašnji njegov učinak u "plavom" dresu bio je na nivou debitanta. Posle ovih priprema i uoči šampionata Stojaković kaže: "Odmorio sam se, završio sve obaveze, odlično uklopio u evropsku igru naše reprezentacije."
      
       Narod
       Posle odlaska Divca, Danilovića, Savića, Đorđevića i nešto ranije Paspalja, Predrag Stojaković bi po svim pokazateljima trebalo da bude prva zvezda košarkaškog "plavog orkestra". Pa opet Stojaković kaže: "Prethodnih godina bio sam baksuz. Uvek su me povrede sprečavale, remetile mir, baš pred početak takmičenja. Ovoga puta sve je u redu, bar tako mislim. Nisam zadovoljan što svi pitaju - ko je vođa, odnosno ko je zvezda tima. To stvarno nije bitno. Svi smo mi zvezde u svojim ekipama. Potpuno je nebitno ko se istakne na jednoj, a ko na drugoj utakmici. Pobeda reprezentacije je najvažnija. Neka se ori pobednička pesma..."
       Reprezentativci Jugoslavije, svi uglas, tvrde da je svaka osvojena medalja uspeh, ali neka ona ipak bude zlatna. Pozivaju se i na sreću koja je njima košarkašima okrenula leđa u Sidneju na Olimpijskim igrama i na prethodnom evropskom šampionatu. Naravno da je sreća u sportu sastavni deo uspeha svake ekipe. Ima i onih koji poput zemljaka sreću upravo traže u kocki. Jedan od poznatih reprezentativaca zbog "Talije" uložio je hiljadu funti u Londonu. Želi da ostane anoniman i kaže: "J.... lovu, samo da budemo šampioni."
       "Mi nećemo da propadnemo, ali narod će biti izuzetno tužan, ako ne budemo šampioni", ozbiljno kaže Dragan Tarlać.
       Narednih deseet dana nacija će se baviti košarkom, odmah zatim nastupaju odbojkaši na šampionatu Evrope u Republici Češkoj. Narod k'o narod pamti samo titule, kocka se i zaboravlja političare, a to je njihova velika šansa u mesecu koji dolazi...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu