NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nema nedodirljivih

general Sreten Lukić

      Naša osnovna postavka je da nema nedodirljivih, i pitanje je samo koliko imamo adekvatnih saznanja i dokaza da bismo nekoga uhapsili, govori general Sreten Lukić u razgovoru za NIN, pristajući tek posle ponovljenog insistiranja novinara da potvrdi da se "sužava krug oko glavnih bosova organizovanog kriminala".
       - U proteklom periodu nije postojalo zvanično priznanje da organizovani kriminal uopšte i postoji. Uz otkrivanje i dokazivanje silnih pronevera, možemo da konstatujemo da je organizovani kriminal tada bio u poodmakloj fazi. Ovo ministarstvo je učinilo puno u njegovom razbijanju, i razbijanju tih paralelnih centara moći, tvrdi Lukić.
      
       Postoje li zaista ti "paralelni centri moći" o kojima se govori, i ko njima upravlja? Da li je istina da organizovani kriminal u Srbiji vode i neke vaše bivše kolege?
       - Istina je da jedan deo ubistava ima dosta toga zajedničkog. Ipak, teško je govoriti o jednom ili više centara moći, i tome ko njih čini, pre nego što sve rasvetlimo.
      
       Policija nikada nije htela da prizna postojanje "surčinske mafije", mada je protiv nje preduzela nekoliko akcija koje su uglavnom neslavno završene. Da li je policija konačno utvrdila da li je ona prisutna ili ne?
       - Ne bih mogao sebi da dam za pravo da govorim o postojanju ove ili one mafije bez činjenica i dokaza. Kada budemo dokazali, saopštićemo to javno i po imenu i prezimenu.
       Ali, sve je u igri i svakako da radimo na tome, i radićemo sve dok ima krađa automobila i ostalih krivičnih dela.
      
       U štampi, i stranoj i domaćoj, dosta se provlači i ime Stanka Subotića Caneta, koji slovi za šefa balkanske duvanske mafije. Proverava li policija ove napise?
       - Za razliku od ovoga ili onoga koji može da ustvrdi ovu ili onu stvar, mi policajci možemo da govorimo tek kada imamo konkretne dokaze. Nisam pristalica olakog etiketiranja, bez činjenica i bez dokaza.
       Ipak, sve se proverava, i sve ono korisno do čega dođemo, uzima se u obzir. Ponavljam, niko neće biti pošteđen.
      
       Nije pošteđen ni Momir Gavrilović, ali tek pošto je ubijen. Ako su njegovi lik i delo već onakvi kakvim ste ih predstavili na konferenciji za novinare prošle nedelje, kako je moguće da takav čovek odavno nije bio uhapšen?
       - Tek posle ubistva došli smo do podataka koje smo predstavili. Momir Gavrilović nije imao dosije, i njegovo ponašanje i sve ono što se zove javna manifestacija, nisu izazivali sumnje.
      
       Govori li taj nedostatak indikacija da "terenski rad" policije nije dobar? Govori li to u prilog tvrdnjama da policija zaista nije sposobna da se izbori sa kriminalom?
       - Dozvolićete, na bazi činjenice da još nije rasvetljeno Gavrilovićevo ubistvo, ne može se govoriti o nesposobnosti policije, nehtenju ili bilo čemu drugom. Naprotiv, ja vas uveravam, čitave ekipe rade na rasvetljavanju ovog slučaja, jer je nama u interesu da ga rešimo što pre baš zbog interesovanja javnosti koje je izazvao. Ali ovakve stvari ne mogu se rešiti za dan ili dva, jer je reč o pažljivo planiranom ubistvu bez svedoka i sa malo tragova. To, opet, ne znači da mi nemamo informacija, ali mi profesionalni pristup ne dozvoljava da govorim unapred.
      
       N. V.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu