NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Arogantni Kasa

("Dosta smo čekali", NIN br. 2641)

      Izjava Jožefa Kase da treba poboljšati status Vojvodine, vratiti ustavne nadležnosti i da se u Srbiji (kao da Vojvodina nije deo Srbije) ne shvata suština autonomije, i uopšte, da postoji pitanje severne srpske pokrajine - severne teritorije Srbije - blago rečeno je - neodmerena. Da je neodmerena podvlačim zbog toga što je autonomaška faza završena. Savremeni zahtevi za autonomiju spadaju u politički romantizam i politikantsko kalkulantstvo, a tako se pametni ljudi ne ponašaju.
       Jožef Kasa meša Vojvodinu sa Crnom Gorom. Crna Gora ne može da se poredi sa Vojvodinom. Srpski narod Banata, Bačke i Baranje sa Sremom ujedinio se sa Srbijom kao narod i teritorija a Crna Gora na Velikoj narodnoj skupštini srpskog naroda u Crnoj Gori proglasila je ujedinjenje kao naroda i države 1918. godine. Sadašnja Vojvodina nastala je kao rezultat političkog programa jedne partije i jedne ličnosti iz komunističke oligarhije oktobra 1944. godine i nema legitimitet srpskog naroda u odnosu na akt 1918. godine. Legitimna rešenja bila su teritorijalne podele do 1941. godine koja su prolazila redovnu zakonsku proceduru.
       Ne samo što preti nego Jožef Kasa pripisuje Vojvodini da je slučaj, iako je ona u suštini oduvek bila srpsko unutrašnje pitanje. Zašto bi se Evropska zajednica mešala u takve poslove?
       Ne insistira na autonomiji iz 1974. godine ali traži da se nađe rešenje i tu se suprotstavlja sam sebi, jer ponavlja zahtev (koji je u stvari zahtev Evropskog instituta u Budimpešti iz 1993. godine) za trostepenu autonomiju - personalnu, teritorijalnu i kulturnu. Ova autonomija zajedno sa najnovijim mađarskim zakonom o sunarodnicima u susednim državama koji treba da stupi početkom 2002. godine obezbeđuje mešanje Republike Mađarske u unutrašnje poslove Srbije, Rumunije, Ukrajine i Slovačke i može da izazove urušavanje međudržavnih granica i nove sukobe.
       Decentralizacija Srbije treba tako da se uradi da Vojvodina ostane centralistički uređena uprkos uspostavljanju regiona i to treba da... "precizno formulišemo u budućem ustavu Vojvodine." Suprotstavlja se sam sebi, ne insistira na autonomiji iz 1974. godine, ali zato traži više od autonomije - državu Vojvodinu.
      
       JOVAN PEJIN,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu