NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nije Tito kriv

("Amerika nas pomilovala", NIN br. 2641)

      Poslednjih godina nekoliko NIN-ovih sagovornika tvrdilo je (u najnovijem broju i g. Đelić) da smo danas u velikim dugovima, između ostalog i zato što je taj novac pozajmio i potrošio Josip Broz, da bi mogao da podmiri troškove svoje skupe vladavine. Da li je baš tako?
       Naime, ja ovo ne pišem da bih branio niti optužio J. B. Tita, nego se više obraćam NIN-u s molbom da ovu važnu temu obradi temeljno i da u jednom od narednih brojeva NIN-a objavi članak sa preciznim pokazateljima.
       Moja saznanja o jugoslovenskom dugu su ovakva:
       - Jugoslavija je 1979. godine bila dužna oko pet milijardi dolara (što nije veliki dug za toliku zemlju). U istoj toj godini Jugoslavija se zadužuje 13 milijardi dolara i tako njen ukupan dug iznosi strašnih 18 milijardi dolara.
       Ove aranžmane sa zapadnim poveriocima potpisala je vlada SFRJ (mislim da je predsednik bio Veselin Đuranović), a Josip Broz je, kažu, čak bio i ljut što se pozajmljuju tolike pare.
       Dakle, ako je ovo tačno, onda nije istina da smo živeli iznad naših mogućnosti, što mnogi tvrde, zato što je Broz pozajmljivao pare, a budućim generacijama ostavio da vrate njegove i naše dugove.
      
       SLOBODAN RISTIĆ,
       ekonomista, Banja Luka


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu