NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Gete u stripu

      Luda ideja! Hvala bogu da se neko setio! Ovakvim komentarima je u Nemačkoj dočekano pojavljivanje sripa o Geteovom životu. Posle tri izdanja albuma koji se bavio Geteovim mladalačkim godinama, usledio je drugi deo u kojem su prikazane njegove zrele godine i smrt. Crtač prvog dela bio je Kristof Kirš, a drugog Tomas Fon Kumant. Na ovaj način je jedna tema, Geteov život, obrađena na dva načina.
       Prva sveska u devetnaest poglavlja hronološki prati Geteov život od rođenja do njegovog čuvenog puta u Italiju, dok je druga, sa samo četiri poglavlja, usredsređena na epizode iz njegovog života. Posebna pažnja poklonjena je prijateljstvu između Šilera i Getea, ali taj odnos posmatra se realno, bez preteranih emocija. Pisac teksta za oba dela ove stripovane biografije je Fridman Bedirftig. Iz Minhena smo dobili njegovu izjavu u kojoj je on za NIN objasnio svoj doprinos u nastanku ovog stripa:
       - Strip o Hitleru uradio sam još 1989. godine. Posle toga, deset godina pokušavao sam da napravim i strip o Geteu i na taj način prikažem obe strane nemačke "duše". Već sam pomislio da neću uspeti kada su se u Gete institutu našli ljudi koji su mi pomogli da projekat ostvarim. Zajedno smo pronašli crtače a onda sam im ja dao tekst i opšta uputstva o radu.
       Ovi strip albumi dostupni su i ovdašnjim čitaocima u biblioteci Gete instituta u Beogradu.
      
       V. S.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu