NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kustoska korpa

Teško bi se moglo reći da "Korpa za reciklažu" intrigira, jer ne nudi ništa što već u sličnim varijantama nije viđeno

      Posle letnjeg zatišja i iščekivanja, nova uprava je otvorila vrata Muzeja savremene umetnosti na Ušću a posetiocima je ponudila "Korpu za reciklažu" kustosa Dejana Sretenovića. Izloženi su stari usisivači, mašine za glancanje podova, pisaće mašine van upotrebe, kinoprojektori, kutije sa prašnjavim slajdovima, pa i cela kuhinja koja je stara koliko i Muzej...
       - Muzej savremene umetnosti je u proteklih deset godina izgubio ugled. Mi smo energični i entuzijastični i spremni smo da uđemo u novu sezonu - rekla je Branislava Anđelković-Dimitrijević, novopostavljena direktorica Muzeja, najavljujući izložbu i promenu programsko-izlagačke politike ove kuće. O programu nije govorila, ali je podsetila da se Protić, prvi direktor MSU, "vrlo dobro ugledao na Muzej moderne umetnosti u NJujorku" što je, prema njenim rečima, i novoj upravi cilj. Kustosi će ponovo voditi posetioce kroz izložbe, objašnjavati im koncepciju i dela, pa ako treba i kroz ovu inauguracionu, na kojoj je kustos a ne umetnik popeo otpadni materijal na postamente.
       Teško bi se moglo reći da "Korpa za reciklažu" intrigira, jer ne nudi ništa što već u sličnim varijantama nije viđeno. Ako je izložba trebalo da bude apel javnosti ili pak muzeološko-marketinška atrakcija, za ovaj poduhvat ipak je trebalo znatno više kreativnosti i(li) mašte.
       Ono što nije dostupno preko časopisa koji se bave aktuelnom likovnom scenom, dostupno je preko sajtova a kompjuter je takoreći "olovka" današnjoj mladoj generaciji, pa shodno tome i onima koji su se opredelili za umetničke akademije. To možda i objašnjava činjenicu što je na otvaranje došla mahom sredovečna i starija publika. Najviše je bilo onih koji su profesionalno vezani za vizuelne umetnosti. Takozvana obična publika, kojoj su prevashodno namenjeni muzeji i izložbe, tek treba da (ponovo) pohrli u ovo zdanje. Zbog lošeg vremena mogli bismo doneti pogrešne zaključke o zainteresovanosti te publike za "postavku" nove muzejske "korpe".
      
       S. POPOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu