NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nikad kasno

Od 9. janaura 2002. nacionalna muzička baština biće bogatija za zadužbinu Stevana Stojanovića Mokranjca koji je udario temelje srpskoj muzici

      Ovogodišnji susret horova, izvođača, muzikologa, etnomuzikologa u Negotinu (36. Mokranjčevi dani, 12-18. septembra) ostaće zapamćen po pokretanju inicijative za osnivanje zadužbine Stevana Stojanovića Mokranjca. Iako su brojni članovi Inicijativnog odbora za osnivanje zadužbine ponavljali u svojim izjavama da ne treba koristiti termine kao što su istorijski dan i slično, ipak sa ovim događajem mnogo je izvesnija sudbina same zadužbine.
       "Ono što je Vuk Stefanović Karadžić za književnost - to je Stevan Stojanović Mokranjac za muziku", reči su Vladimira Đurićića, direktora "Mokranjčevih dana" koji je i autor projekta za pokretanje ove inicijative.
       Predsednik Inicijativnog odbora za osnivanje zadužbine kompozitor Zoran Hristić smatra da su od velikog značaja za oživljavanje zadužbine poverenici ove institucije koji bi delovali u svim gradovima u Srbiji. Tako bi ime Stevana Mokranjca bila i pokretačka snaga za oživljavanje naše muzičke baštine, "jer je Mokranjčeva zadužbina u stvari zadužbina srpskog naroda". Naravno da se sa ovom inicijativom moglo krenuti i ranije ali pošto je "prošlo dvanaest sati" Zoran Hristić smatra da treba pokrenuti veliki broj ljudi, ne samo u muzici već i sve one koji bi učestvovali u stvaranju zadužbine, od donatora, institucija kulture, muzičkih teoretičara i stvaralaca koji bi na taj način pomogli da se posle sređivanja stanja u našoj sredini bolje uspostavi kontakt sa dijasporom kojoj je u ovom trenutku potreban kulturni identitet.
       Na tom polju odnosa sa inostranstvom jedan od naših uglednih violinista Mateja Marinković koji živi i radi u Londonu, trebalo bi da u budućnosti aktivno učestvuje u povezivanju naše dijaspore sa delatnošću zadužbine Stevana Stojanovića Mokranjca. Izvodeći svoju kompoziciju na koncertu u Negotinu "Pozivi iz grobova", Marinković se obratio publici nadahnutim rečima da se treba okrenuti našem "suštinskom biću srpstva" koje možemo prepoznati i u stvaralaštvu naše tradicionalne muzike.
       Akademik Dejan Despić, pored ostalog, smatra da treba obezbediti konstantan finansijski priliv da bi zadužbina mogla da živi. "Bilo bi jako dobro kada bi zadužbina mogla da stipendira mlade talente, ulazi u istraživačke projekte i bavi se izdavaštvom, jer to su aktivnosti koje bi zadužbini dale još veću moć u našoj kulturnoj sredini", govori Despić sa željom da se ideje koje su pokrenute ovog septembra u Negotinu i ostvare 9. januara 2002. godine na rođendan Stevana Mokranjca, kada je predviđeno svečano osnivanje zadužbine. Prema rečima ministra kulture Republike Srbije Branislava Lečića, koji je na otvaranju govorio o značaju "Mokranjčevih dana", postoji velika podrška Ministarstva za osnivanje zadužbine Stevana Mokranjca, koju treba podići na nacionalni nivo.
       Značajan napor je i da se Mokranjčeva nagrada koja se trenutno dodeljuje u okviru Udruženja kompozitora Srbije, premesti u okvire Mokranjčeve zadužbine i time zaokruži čitavo njeno delovanje. Ovo je veliki iskorak za sam Negotin, koji bi osnivanjem i oživljavanjem svih ovih aktivnosti prerastao u osmišljen i bogat kulturni centar. Predviđa se da festival "Mokranjčevi dani" traju tokom cele godine i da se odvija i u drugim gradovima Srbije, jer bi se time u oblasti muzičkog stvaralaštva postiglo oživljavanje čitavog regiona i Republike.
       Kompozitor Svetislav D. Božić u govoru na otvaranju festivala ispred Mokranjčeve kuće je opomenuo: "Nama su danas potrebni jedri kompozitori, dirigenti, muzički pisci, organizatori. Ne smemo se voditi tragičnim motivima političkih selekcija, te otužne snishodljivosti čijih je korisnika u našoj muzici prilično i danas. Budimo spremni da prihvatimo istinsku duhovnu elitu a ne da je, po hiru i volji zlonamernih, nedarovitih, suštinski neobaveštenih, veštački stvaramo i tako nepotrebno isušujemo iscelitelne izvore života."
       Dakle, treba se pripremiti za 9. januar 2002. godine kada bi trebalo da dobije zadužbinu i čovek koji je udario temelje srpskoj muzici - Stevan Stojanović Mokranjac.
      
       MARINA STEFANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu