NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Stvarno najbolji

Odbojkaši, koji su za proteklih sedam godina na isto toliko velikih svetskih takmičenja osvojili medalja, kažu da su siti obećanja

      Recidivi prošlosti očigledno ne važe za SRJ, jer sportisti sa ovih prostora su šampioni kontinenta u vaterpolu, košarci i odbojci. U onom, možda najpopularnijem - fudbalu, na poslednjem šampionatu Evrope u Belgiji i Holandiji, ali u prošlom veku, zaustavili su se na osmom mestu (među 51 članicom Evropske fudbalske unije - UEFA) a sledeće prvenstvo je tek 2004. u Portugaliji. I kada je peti kolektivni sport na redu - rukomet, još se ništa pouzdano ne zna, jer šampionat kontinenta se održava početkom decembra u Švedskoj.
       Ništa ne bi bilo neobično u ovoj tranziciji da jugoslovenski sportisti još od Olimpijade 1992. u Barseloni nisu bili izopšteni u svetu. Sve je to trajalo gotovo pet godina, a onda je novostvorena Jugoslavija počela da vlada Evropom, naravno, loptom.
       Prevlast u igri loptom Jugoslaviji su omogućili isključivo i samo njeni izvorni državljani. Ostali, bogati iz Evropske unije, pokušali su nama da "doakaju" sa pasošima koji objektivno ne pripadaju onima koji ljube zastavu i pevaju himnu države kojoj silom raznih prilika pripadaju! Zlonamerni, a takvih uvek ima, u Evropi pribojavaju se da uskoro ne krenemo da igramo polo - važnu društvenu igru zapadnog sveta. Zato imamo dosta opravdanih elemenata, pre svega, jer godinama uvozimo veliki broj konja iz engleskog Njumarketa, kraj Londona, a ni u domaćem uzgoju ne oskudevamo.
      
       Siti obećanja
       Osvojili smo zlatnu medalju u odbojci na šampionatu Evrope u češkom gradu Ostravi, valjda ne i poslednju. Nikada se nije dogodilo da smo pre nekog takmičenja toliko bili sigurni da ćemo pobediti kao u Republici Češkoj. "Muka mi je da govorim o pripremama pre i posle pobeda. Znam šta je breme olimpijskog šampiona i znam da svi žele da nas pobede. Ako hoćete, napišite - bićemo prvaci Evrope", govorio je pred put Zoran Gajić, selektor odbojkaške reprezentacije Jugoslavije.
       Temeljit, ali i izuzetno precizan u sagledavanju našeg odbojkaškog umeća, selektor Gajić je možda ovu izjavu izrekao u svom malom "revoltu". Imao je mnogo problema tokom svetske odbojkaške lige sastavljajući tim bez povređenih Vladimira Grbića, Đule Meštera i Vase Mijića. Država ili tadašnje Savezno ministarstvo za sport dugo je većalo da li da uplati ili ne uplati kotizaciju za takmičenje u svetskoj ligi... Jugoslavija je u Poljskoj osvojila samo treće mesto, povratila uplaćeni novac i još zaradila nekih sto hiljada dolara. "Treba već jednom da se odredimo kada je naš vrhunski kolektivni sport u pitanju - ili ćemo ga finansirati kako treba ili nećemo se takmičiti. Vreme prosjačenja je završeno", istakao je Aleksandar Boričić, predsednik Odbojkaškog saveza Jugoslavije i novoizabrani potpredsednik Evropske odbojkaške konfederacije - CEV.
       Odbojkaši, koji su za proteklih sedam godina na isto toliko velikih svetskih takmičenja osvojili medalja, kažu da su siti obećanja. Posle osvojene zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sidneju izostao je očekivani doček u Beogradu, valjda zbog oktobarskih događanja, ali i ordenje koje im je bivša vlast obećala kao normalnu nagradu za pobede. Niko od njih se zbog toga nije ljutio, ali nebriga države i dalje tinja...
      
       Pogrešan sport
       "Ne treba niko da sumnja da li sam ponosan što nosim dres sa državnim grbom. Nikakav novac to ne može da nadomesti. Ono što želim kao i svi moji saigrači, jeste briga o nama sportistima. Znači, briga za mesto i vreme priprema, normalan put do takmičenja. A ono tapšanje po ramenima iskriviće mi kičmu. Recimo da smo dobro zaradili igrajući u inostranim klubovima, ali to nije razlog za nebrigu. Pa, u najjačoj ligi na svetu u Italiji svi dobro zarađuju, ali interes nacionalnog tima prevazilazi sve ostale zahteve", veli Vladimir Grbić, prošle godine zvanično prvi odbojkaš sveta.
       Rodonačelnik odbojkaške loze Grbić, Miloš, otac Nikole i Vladimira, kaže da svoje sinove nije učio da igraju odbojku: "Kao i sva deca, voleli su fudbal. Odbojku su zavoleli kada su posmatrali moje treninge i utakmice. Naravno, da ne mislim da su pogrešili sport zato što se u fudbalu okreće veliki novac. To je bio njihov izbor. I moja generacija je imala problema sa tretmanom. Odbojka je nekako uvek bila na periferiji."
       Neko je, da li slučajno, izračunao da odbojkaška reprezentacija Jugoslavije na sportskom tržištu više vredi od kompletnog igračkog sastava naše Prve fudbalske lige. Na odbojkaškim utakmicama naše reprezentacije, doduše u zatvorenom prostoru - hali, prisustvuje više gledalaca nego na stadionima jednog kola fudbalske Prve lige. Zašto je to tako, odgovor se nameće sam po sebi. Fudbal nam je dozlaboga loš, tako da su retki oni koji žele da vikend popodne izgube posmatrajući besciljno šutiranje lopte. I pored svih osvojenih medalja u vaterpolu, košarci i sada odbojci, fudbal je i dalje na vrhu sportske lestvice. Do kada? Valjda je to jedina igra u koju se svi podjednako razumeju. Međutim, dokazi idu u suprotnom smeru. Na državi je da to usmeri. Znači, izgradnjom sportskih terena, nabavkom odgovarajuće opreme... Danas u svetu nismo samo poznati kao talentovana sportska nacija, već i kao jedan od najvećih izvoznika sportske radne snage...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ
      
      
Diplomatija

Predsednik Odbojkaškog saveza Jugoslavije Aleksandar Boričić izabran je za potpredsednika Evropske odbojkaške konfederacije na izbornoj konferenciji tokom evropskog šampionata u Češkoj. Na pitanje kako Jugoslavija stoji u sportskoj diplomatiji, Boričić kaže:
       "Ništa se ne dešava slučajno ni u jednom trenu. Posle višegodišnjeg ulaganja došli smo do zadovoljavajućeg nivoa u organizaciji i kvaliteta u igračkom kadru. Kad god smo nešto obećali, to smo i ispunili. Rekli smo da ćemo na olimpijskim igrama biti prvi, da ćemo u Češkoj osvojiti zlatnu medalju i obećanje smo ispunili. Učinili smo sve što smo mogli, ali je potrebno još mnogo toga da uradimo."
      
       Aleksandar Boričić


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu