NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Leđa u leđa

Vladajuća koalicija na saveznom nivou sapliće se o svaki kamen koji joj se nađe na putu. Prva vlada pala je zbog neslaganja oko Miloševićevog puta u Hag, ova druga drma se zbog ukidanja imuniteta Vlajku Stojiljkoviću i Milovanu Bojiću

      Sve prirodne stranačke koalicije srećne su na isti način (slažu se i rade u miru), a sve neprirodne i veštačke koalicije nesrećne su na svoj način (postoje, ali umesto rame uz rame, rade sedeći leđa uz leđa). Nema nikakve sumnje da sve ovo važi za "saradnju" na saveznom nivou između Socijalističke narodne partije iz Crne Gore i Dosa iz Srbije, koji su u koaliciju ušli iz velike nužde: prvi, da se nađu na vlasti, drugi da sklone Miloševića...
       Ovih je dana poznati crnogorski ekonomista Nebojša Medojević rekao da ni jedni ni drugi ne žele, iskreno, Jugoslaviju; samo se niko prvi ne usuđuje da to prizna. A onda se razlozi za potrese traže u svemu što se nalazi na dnevnom redu.
       Poslednji put reč je o ukidanju posleničkog imuniteta Vlajku Stojiljkoviću i Milovanu Bojiću, funkcionerima bivšeg režima, protiv kojih postoje krivične prijave, a sud ne može da radi svoj posao pošto su se obojica pozvala na poslanički imunitet. "Teško ćemo dići prste da bilo ko od naših kolega iz parlamenta direktno ide u zatvor" - rekao je Predrag Bulatović, predsednik Socijalističke narodne partije. I još je rekao da ništa nije dra matično, njihova se koalicija tresla i ranije pa je, ipak, opstala (zaboravio je da kaže kako je od prvog potresa prva njihova vlada pala), i direktno je poručio Dosu kako bi trebalo da zna da je protiv ukidanja imuniteta glasao i jedan od njihovih lidera - Momčilo Perišić.
      
       Apsurd
       Priča o imunitetu Vlajka Stojiljkovića i Milovana Bojića, o neukidanju njihovog imuniteta, nije kompletna ako se ne kaže da su na poslednjoj sednici Veća republika Skupštine Jugoslavije, prisustvovala samo trojica poslanika Dosa. I to je bio jedan od razloga što Bulatovićeva stranka nije glasala za ukidanje imuniteta pomenutim poslanicima.
       Nekoliko dana posle sednice Veća republika (zbog toga što dvojici poslanika iz Srbije nije ukinut imunitet, prekinuto je zasedanje Savezne skupštine, na predlog predsednika poslaničkog kluba Dosa Vladana Batića), s obrazloženjem da koalicioni partneri treba da sednu rame uz rame i da se dogovore o daljem radu. Oni jesu seli, ali opet leđa uz leđa, i nikakav dogovor nije postignut. Uoči tog sastanka, Predrag Bulatović je rekao: "Ono što je sigurno, mi ne možemo pristati da nas neko tera da jednom glasamo na jedan, a drugi put na drugi način. Apsurdno je da se posle odluke koja je doneta, odluka promeni. Nadam se da to od poslanika Socijalističke narodne partije neće biti ni traženo."
       Konačno, imuniteti poslanika ne mogu biti razlog da padaju vlade ili da se rastaču države, zbog njih. Imunitet, prema svim pravilima zapadne demokratije, poslanika štiti od onoga što kaže ili uradi u parlamentu, kao poslanik. Sve što zgreši izvan parlamenta, tretira se kao greška jednog građanina. I za to se ide na sud. Zašto je to tako, objašnjava profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Nišu dr Dragan M. Stojanović: "Ako bi imunitet apsolutno štitio poslanika, bilo bi to odstupanje od načela jednakosti građana. A tu onda nema ni demokratske ni građanske države. Poslanički imunitet se na Zapadu drugačije shvata nego kod nas. On tamo štiti ugled parlamenta, a ne poslanika. Pogotovo ne štiti poslanika izvan parlamenta, gde za njega važe svi zakoni kao i za ostale građane."
       Priča o imunitetima samo je izgovor za duboka neslaganja u vrhu savezne vlasti. I neće opstanak ove države - kaže za naš list Dragan Koprivica, portparol Socijalističke narodne partije - zavisiti od ukidanja ili neukidanja nekih poslaničkih imuniteta, reč je o mnogo ozbiljnijim stvarima, koje se iza brda valjaju. Kaže da će se ovih dana razgovori o dogovoru nastaviti i da se nada da će se sve to lepo okončati.
       Ako Socijalistička narodna partija oceni da savezna država može da opstane, oni će glasati prema dogovoru. Ali, ako Milo Đukanović ozbiljno krene u izdvajanje, sa izgledima da u tome uspe, eto narodnih socijalista u koncentracionoj vladi sa Đukanovićevim demokratskim socijalistima. Oni će već nekako naći zajednički jezik, iz istog su političkog miljea, a razdvojio ih je nesrećni Momir Bulatović, koji nije shvatao da je pad Slobodana Miloševića bio neminovan, zbog političkih i društvenih zakonomernosti.
      
       Tužba
       Imunitet, kao fenomen, izbio je u prvi plan, jer se u tom trenutku to činilo kao najelegantniji način da se neka vrsta sukoba održava. I da se biračima u Crnoj Gori, koji nisu za odvajanje od Srbije, kaže kako jedna ozbiljna partija ne prima ultimatume i da štiti svoje drugove, patriote. Ali, krčag ide na vodu dok se ne razbije. Ako dođe do zbližavanja svih crnogorskih socijalista, narodni će socijalisti lako prevaliti preko jezika - putuj Jugoslavijo, ne pitaj za Ostroški manastir.
       Nije ni Srbija imuna od imuniteta. U republičkom parlamentu, na vanrednom zasedanju, našla se i tačka o ukidanju imuniteta poslanicima Branislavu Ivkoviću i Predragu Čanoviću. Za prvoga se sumnja da je zloupotrebio položaj kao bivši ministar za nauku (reč je o novcu koji je, navodno, dao za finansiranje Socijalističke partije), protiv drugog postoji privatna tužba (tužila ga je porodica da je kao lekar kriv za smrt njihovoga deteta). Prvi je slučaj zanimljiv zašto je Banetu Ivkoviću imunitet ukinut baš ovih dana.
       Poznato je sve to javnosti a o tome se i u parlametu Srbije govorilo još pre šest meseci. Socijalisti, naravno, kažu da je ovde reč o političkoj igri protiv političkih protivnika i da vlast iz fioke vadi optužnice kad oceni da će joj to biti korisno. To može ali i ne mora da bude tačno. Svaka se vlast ponaša kako joj najviše odgovora. Za svaku demokratsku državu uvek je bolje, kad je o pravu reč, da pravo primenjuje u svako vreme, bez zadrške. Što se slučaja Baneta Ivkovića tiče, on nije kriv dok to sud ne odluči, a šta će sud reći, videćemo.
      
       PETAR IGNJA


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu