NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Azija

      Centralni deo Azije (asirski asu dizati se; očigledno, zemlja gde se rađa sunce), najvećeg i najnaseljenijeg kontinenta, možda će, kad ovaj broj nedeljnika izađe iz štampe, biti manji za onoliko stanovnika Avganistana koliko bombardovanje proizvede "kolateralne štete".
       Tu tužnu zemlju sa izgladnelim stanovništvom, nesrećnu jer njome vlada najzaostalija grupa zatucanih zilota, po svemu sudeći uništavaće najbogatija sila, ranjeni moćnik, doskora uveren da je nedodirljiv.
       Vrzino kolo bezumnog nasilja i odmazde preti da jednog dana uništi ne samo arhitektonske simbole finansijske moći, nego i Luvr, i Britiš muzeum, i Ermitaž, i Sopoćane. Šta je briga zatucane mule za evropsku civilizaciju, kad ih nije bila briga za hiljadugodišnje budističko nasleđe u njihovoj sopstvenoj zemlji.
       Sad je prilika da saznamo nešto o poreklu geografskih pojmova država koji se ovih dana često pominju, suseda Avganistana:
       Avganistan: Prvi deo reči afghana je nejasnog porekla. Verovatno potiče od persijske reči nekog starog naroda. Drugi deo reči stan na staropersijskom znači zemlja, država.
       Azerbejdžan: Po jednima, naziv potiče od lokalnog vojskovođe Atroptisa, koji je za vreme Aleksandra Velikog u IV veku pre Hrista proglasio nezavisnost. Druga varijanta, kojoj su skloniji sami Azerbejdžanci, kaže da reč potiče od persijske reči za vatru azer i badžkan, stražar, što odgovara drevnom običaju da se po hramovima čuva vatra.
       Turkmenistan znači "zemlja sa narodom koji liči na Turke" (mandan na persijskom - ličiti).
       Uzbekistan se zove po mongolskom kanu Ez-begu (1282-1341).
       Pakistan je skraćenica koju su izmislili muslimanski studenti te zemlje 30-ih godina 20. veka sastavljena od prvih slova sledećih naziva: Pandžab, Avganistan i Kašmir (sanskritski kašjamapara - zemlja hinduskog boga Kašjape).
       Iran se vezuje za sanskritsku reč ardža koja ukazuje na planinsku zemlju.
       Kina: Preko uskog geografskog apendiksa Avganistan se graniči nekoliko kilometara uskom teritorijom sa velikom Kinom čije ime potiče od dinastije Ćin iz III veka pre nove ere. Kinezi svoju zemlju zovu džunguo, središna zemlja.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu