NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Čarobni insekti

NAZIV: "Plutajuće ogledalo" i "A the bird" (EcNAD Project Ltd-Singapur); "Insekt" (Theater "Titanick" - Nemačka)
TEATAR: Atelje 212 i Ada Ciganlija

      Marija Janković
      
       Posle Belgijanaca i njihovog plesačkog teatra "Rien de Rien", mlada singapurska igračka družina EcNad Project Ltd prikazala nam je "Plutajuće ogledalo" i "A the bird", oba igračka komada koreografa Lim Čin Huata. Prvi o stešnjenosti velikih metropola i ništavilu individue u njima, o skrivenim željama i nilskom konju koji plače, kao viziji u koreografovom kupatilu. Drugi je o pticama, letenju i slobodi.
       Simpatična grupa mladih entuzijasta veruje u ono što radi, čak to i vrlo profesionalno izvodi na jednoj posve ogoljenoj sceni, s povremenim projekcijama megapolisa u prvoj predstavi i u belini razapete drapirane svile i interesantnim kostimima nekih čudnih belih ptica, u drugoj. U ovim vizuelnim okvirima obilje je koreografskog siromaštva, igračkog manira šezdesetih godina, pomanjkanja osećaja za kompoziciju komada, nejasnoća odakle taj pokret kreće, iz koje misli, iz kakvog stanja.
       U igre dobro upućenu bitefovsku publiku, decenijama brižno odnegovanu na biserima evropskog i svetskog plesnog trenda, ovakvi projekti ne mogu zadovoljiti. Za nju je to déjŕ vu odavno, savršeno neinteresantno, bespotrebno, dosadno, uspavljujuće.
       Oprost sledi za nekoliko dana, na božanstvenoj Adi Ciganliji noću, pod vedrim nebom i u "gomili" čistog vazduha. Bitef i ne bi bio ono što jeste da nam ne priređuje iznenađenja i jedne i druge vrste. Ovo na Adi, koja bi, u stvari, trebalo da bude izletište a noću scena, doživljaj je koji dugujemo izvanrednom teatru "Titanik", iz Minstera u Nemačkoj, i njihovoj predstavi "Insekt".
       Ako smo za Belgijance rekli da je to plesno pozorište, za Singapurce - naivni i nemušti savremeni ples, onda je "Insekt" i cirkus, i performans, i teatar, i pokret, i sve zajedno - magija, posle koje nam se može desiti da i zavolimo ta mala, dosadna, "divna stvorenja".
       I u organizaciji rada mrava i sličnih bubica koje lete, čak i u tim njihovim malim životima, postoji autarhični vladar(ka) koji drži sve pod kontrolom. Snishodljiva svita bdije nad njenim (insektica je u pitanju) budućim potomstvom, ogromnim jajima iz kojih niko, čak ni ona, ne sluti šta će se izleći. A rađa se malo, veselo biće koje ima krila, voli da živi, igra i leti. Uplašena ovom činjenicom vladarka čupa krila svojoj mogućoj naslednici i u eksploziji skalamerije od gvožđa strada sa svojom svitom, dok malo, tek rođeno biće, sa svojih nekoliko drugara, balonom odlazi u neki bolji svet.
       Nad našim glavama letele su neke čudne letilice, a dole su se kretala fascinantna čelična vozila nalik na ogromne insekte. Nadrealna i čudesna je to bila predstava reditelja Žoze van Tejl i Teatra "Titanik". Kao nekakav san iz detinjstva posle mnogo pročitanih stripova i svakojakih literarnih fantazmagorija. Kakve li čarobne infantilnosti!


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu