NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mi volimo zajedno

Srbija i Crna Gora moraju doći kod nas kao tim ako želi da traži otpis svojih velikih dugova

      Najveća briga Čarlsa Kroforda je da objasni kako njegova poseta Crnoj Gori nije imala nikakve veze sa istovremenom posetom američkog ambasadora Vilijama Montgomerija toj jugoslovenskoj republici. Kako vidi, zabunu je stvorila jugoslovenska štampa koja nije navela da je reč o dvema posetama koje su se samo slučajno vremenski podudarile. Taj pristup su prihvatili i jugoslovenski političari: Kroford širi ruke pokazujući izjavu Zorana Žižića ili dok prepričava izjavu Filipa Vujanovića da je "Koštunica isprovocirao posetu Montgomerija i Kroforda Podgorici".
       "Poseta je planirana pre tri meseca, a glavni razlog je susret sa Milicom Pejanović-Đurišić povodom manifestacije Info-FEST. Sa ambasadorom Montgomerijem sam se susreo u povratku, na aerodromu, i to nakon što su mi ljubazno ponudili da se vratimo nazad avionom koji Amerikanci imaju na raspolaganju", kaže Čarls Kroford, uz ogradu da "ne zna hoće li čitaoci poverovati".
       To, međutim, ne znači da se ambasador Kroford nije susreo sa najuticajnijim ličnostima u Crnoj Gori, ali je, insistira, to bilo prethodnog dana i "1000 procenata odvojeno" od posete Vilijama Montgomerija: "Bulatović, Šoć, Lukovac, Perović, Marović, Vujanović,Đukanović", navodi listu sagovornika u Crnoj Gori.
       "Iz onog što su oni meni rekli stekao sam utisak da nije nemoguće da se svi akteri usaglase o referendumu. A ono što sam ja njima rekao - a učinio sam to i posredstvom tamošnje televizije - jeste ono što je i stav Kontakt-grupe i EU. Smatramo da ima niz rešenja za ustavnu krizu u Jugoslaviji i, imajući u vidu da su mišljenja u Crnoj Gori podeljena, možda ih je trenutno najbolje potražiti unutar jedne države.
       Treba poći od toga da postoje neke federalne realnosti koje se ne dovode u pitanje - to je zajednički nastup pred MMF-om, vojska... Veliko pitanje koje je pred jugoslovenskim vlastima jeste pitanje dugova. Srbija i Crna Gora moraju doći kod nas kao tim ako žele da pitaju da im otpišemo tako veliku sumu", kaže Kroford.
       Britanski ambasador govori o tome da je čitava planeta okupirana posledicama događaja koji se pre dve nedelje dogodio u SAD i to nije moglo da ne ostavi traga i na srpsko-crnogorske probleme, bar u onom delu gde su oni vezani za međunarodnu zajednicu:
       "S obzirom na troškove kojima su zapadne zemlje izložene, sada je potpuno druga klima u odnosu na finansijske zahteve Jugoslavije. Mi imamo simpatije prema vama, ali sada i vi morate imati razumevanja za nas. Zamislite kako to sada izgleda kada u ovoj situaciji u kakvoj je naša vlada ja treba da objašnjavam da su razgovori između Srbije i Crne Gore propali zbog nekog gospodina (Dragiše Pešića - prim.a.)."
       Čarls Kroford je direktno govorio o događajima koji u ovom času predstavljaju izvesnost:
       "Najgora stvar koja bi mogla da se desi u Crnoj Gori jeste referendum čiji bi ishod odražavao pat-poziciju koja postoji po tom pitanju. Ako pogledamo šta su mogućnosti koje se nude, videćemo da postoje tri takve mogućnosti. Prva, potpuno nezavisna Crna Gora i nezavisna Srbija; drugo, savez međunarodno priznatih država; treće, savez sa jednom stolicom u UN i jednim međunarodnim predstavljanjem. Mi volimo ovu treću mogućnost, smatramo da to nije loš kompromis za sada.
       Što se mene lično tiče, ja mislim da pobeda na referendumu mora da bude ubedljiva, kako bi oni koji su ostali u manjini shvatili da moraju da prihvate takav ishod. Pobeda sa malom razlikom, gde postoje tendencije da se raspoloženje može i promeniti, nije dobra. Demokratija nije samo pitanje većine, demokratija je i pitanje manjine."
      
       S. B.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu