NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tatin sin i drveni advokat

("Podmetanje", "Amatersko pisanje", NIN br.2645)

      Mojim tekstom Otkrivanje sujete (br. 2643) pozabavili su se dr. Nenad Tasić iz Beograda i mr Igor D. Bogdanović iz Barselone. I jedan i drugi ogorčeni su mojim tekstom. I složni su; ne samo da sam amater u arheologiji nego i u novinarstvu. Nije li malo mnogo?
       Ali, da raspravimo, prvo sa Tasićem. On kaže da je zapanjen "skandaloznim sadržajem i količinom malicioznosti". I to je tačno skandalozan sam i maliciozan, naročito prema tatinim sinovima koji misle da im sve sleduje i da im se sve može. Ali, to što sam maliciozan još ne znači da su mi se potkrale mnoge netačnosti u citiranju, a i osnovnom novinarskom "zanatu".
       U svom smušenom tekstu Tasić nije opovrgao nijednu činjenicu iz mog teksta o njegovoj sujeti bez pokrića. Stanić se strašno nervira što ga nazivam mladim lavom. On bi da ga zovem germanofilom gorim od Nemaca. On bi, pri tom, da me uplete u svađu sa gospođom Mojović mada i sam kaže da je dobro prošla u mom tekstu. Ali, da li će Tasić dobro proći kod gospođe Mojović, to ostaje da se vidi, jer ove godine je pare iz gradskog budžeta za istraživanje u Vinči skrcao, izgleda, samo na skupe kompjutere i koješta.
       I u strahu da će ga neko pitati; gde su pare? Tasić organizuje konferenciju za novinare ne toliko da govori o svojim rezultatima nego da omalovažava najnovija istraživanja kolega D. Šljivara i D. Jacanovića. I, usput, da ospori životno delo Radivoja Pešića, to jest, da vinčansko pismo nije pismo nego neki znakovi! A te znakove će on, Tasić, da dešifruje kada za to dođe vreme.
       I najzad, ja ne ližem plajvaz jer odavno koristim kompjuter za pisanje, jeftinog korejanca. I nemam laptop kao Tasić.
       E, sad, šta hoće mr Igor D. Bogdanović, kolega Tasićev i njegov drveni advokat iz Barselone. I on je zaprepašćen mojim "literarnim stilom kojim preovladava cinizam". I priznajem i to; ciničan sam prema tatinim sinovima i njihovim drvenim advokatima. Bogdanović kaže kako hoću da diskreditujem neka važna arheološka otkrića kao što su pojave rane metalurgije bakra. A, upravo je suprotno; ja hoću da otkrića Šljivara i Jacanovića o vinčanskoj metalurgiji odbranim od - Tasića.
       Na kraju,Bogdanović iz Barselone bunca o nekakvim "izdajnicima istine o Srpstvu" i priviđa mu se da imam "crvene oči". A moje oči su baš plave, nebeski plave. A šta i da imam crvene oči? Da li me to, diskredituje?
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu