NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
"Dugotrajna sloboda"

      Ministarstvo odbrane SAD promenilo je naziv svoje vojne, logističke i finansijske operacije protiv terorizma. Umesto "Bezgranična pravda", operacija će se zvati "Dugotrajna sloboda".
       Na redovnoj konferenciji za novinare, održanoj krajem ovog septembra, američki državni sekretar Kolin Pauel je objasnio razloge za promenu naziva operacije. Prijateljski raspoloženi muslimani su objasnili Pauelu da je, po Kuranu, jedini delitelj pravde Alah i da takvu misiju ne može na sebe da preuzme niko, znači ni Amerika niti iko drugi na Zemljinom šaru.
       "Dugotrajna sloboda" nije mnogo srećnija sintagma za akciju koju ima nameru da preduzme vlast u Beloj kući i Pentagonu sa svojim saveznicima. Inače veoma logični general Pauel rekao je da akcija ima predikat dugotrajna jer je reč o "naporu na duži period... Biće teško, biće opasno, a svesni smo i verovatnoće da će još ljudi biti izgubljeno". (Da li njihovih ljudi, da li terorista ili nevinih u tom boju, to nije jasno.)
       Sintagma je kabasta jer se mislilo na dugotrajnost u obećanoj zametnoj borbi, a izrečena je o nekoj dugotrajnosti slobode. Može eventualno biti trajna tek kada se uspostavi. Opet ne znamo gde, da li u Avganistanu, arapskim zemljama kojima "slobodni svet" nije zadovoljan ili u Americi kad stanovništvo opet bude slobodno od straha.
       Reč sloboda je praslovenska reč, a obuhvatila je sve rođake, to jest svojtu. Kasnije, u feudalizmu slobodom su nazivana naselja slobodnjaka.
       Indoevropski koren reči sloboda je suebho, svoj, sopstven, koju etimolozi prepoznaju u nemačkoj reči Schnjab. Otuda i naš pogrdan naziv za Nemce - Švabi. Najviše ih je dolazilo iz oblasti istog imena. Za vreme vlade Marije Terezije samo Banat u drugoj polovini 18. veka naselilo je 11 hiljada nemačkih porodica. Do naseljavanja je došlo zbog ratom opustelih krajeva današnje Vojvodine.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu