NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Ostavka
       Član Upravnog odbora RTS-a Stojan Cerović izjavio je da će podneti ostavku ukoliko od generalnog direktora RTS-a Aleksandra Crkvenjakova ne dobije zadovoljavajuće objašnjenje za ostanak grupe novinara i bivših funkcionera RTS-a u toj medijskoj kući. On je rekao da će sačekati da čuje postoje li pravne prepreke za njihovo otpuštanje, dodajući kako smatra da nema nijednog razloga za sentimentalnost. Crkvenjakov je rekao nedavno agenciji Beta da neće biti masovnog otpuštanja u RTS-u i da zakon štiti sve koji nisu prekršili radnu obavezu.
      
       Odredbe zakona - dvosmislene
       Glavni urednici većine beogradskih medija izrazili su delimično zadovoljstvo radnom verzijom novog srpskog zakona o javnom informisanju, pre svega zbog odsustva odredbi koje bi regulisale obavezu vlasti da daju novinarima sve informacije neophodne za potpuno obaveštavanje javnosti. U prvoj javnoj raspravi u Medija centru autori zakona naveli su da će problem neograničenog pristupa informacijama biti regulisan posebnim zakonom. Većina predstavnika medija ocenila je i da je predloženi tekst zakona preopširan, te da su pojedine njegove odredbe antitržišne, nefunkcionalne i dvosmislene.
      
       Kontrola na RTS-u
       Urednici u RTS-u Branislav Guzina i Dragan Milanović Pilac optužili su Vladu Srbije i funkcionere DOS-a za "direktnu političku kontrolu" državne televizije i pozvali Upravni odbor RTS-a da podnese kolektivnu ostavku. Pozvali su i potpredsednika Vlade Srbije Žarka Koraća da podnese ostavku na ovlašćenja u RTS-u. Oni su rekli da su pritisci predstavnika DOS-a na RTS stalni i raznovrsni, a na pitanje ko su ti političari, Guzina je rekao: "Svi. Sve što se nalazi na liderskim, ministarskim ili mestima šefova kabineta. Morao bih da vam dam ceo spisak vlade." Korać je odbacio sve optužbe Branislava Guzine i Dragana Milanovića i rekao da su te optužbe i zahtevi za njegovu i ostavku Upravnog odbora RTS-a posledica njihovog nezadovoljstva vlastitim statusom u RTS-u. Guzina je bio donedavno glavni urednik Beogradskog programa, ali je smenjen nakon emitovanja spota o ekstraprofiterima. Sada je zamenik glavnog i odgovornog urednika.
      
       Nova televizija
       Podgorički nedeljnik "Monitor" objavio je da su u Crnoj Gori ubrzane pripreme za osnivanje novih medija na kojima bi političke partije uticale na javno mnjenje uoči najavljenog referenduma. List je ukazao na osipanje novinarskog i uredničkog kadra TV Crne Gore i izneo tvrdnju da je vladajuća koalicija procenila da je bolje osnovati novu televiziju koja neće biti obavezna da poštuje pravila kampanje. Napominjući da slično razmišlja i opozicija, "Monitor" je naveo da su "u igri velike pare", te da će državna televizija biti, "makar finansijski, potpuno marginalizovana".
      
       Rat uživo
       Izveštači vodećih svetskih agencija, televizijskih i radio-stanica i dnevnih listova stigli su krajem septembra u Tadžikistan kako bi izveštavali o događajima u regionu, uoči očekivanih napada SAD na talibane u Avganistanu. Ruska agencija Itartas prenela je da je veći broj novinara već otputovao na sever Avganistana koji kontroliše opoziciona "Severna alijansa".


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu