NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Oslušni zvuke

Beogradska muzička slava počinje 33. put u subotu 6. oktobra u Kolarčevoj zadužbini

      Proteklih godina bio je uspeh što se Bemus uopšte održava; međutim, ove godine i pored finansijskih teškoća, primećuju se promene u njegovom organizovanju. Na čelu ovogodišnjih svečanosti, koje će trajati od 6. do 19. oktobra, nalazi se novi umetnički direktor, kompozitor Ivana Stefanović, a članovi umetničkog veća su kompozitor Rajko Maksimović i dirigent Petar Ivanović. Ivana Stefanović za NIN objašnjava:
       - Stvaranje programa i priprema festivala je kreativan čin. Meni je bio cilj da napravim nekoliko spojeva. Prvi spoj je onaj koji se odnosi na pozitivnu tradiciju koju Bemus nosi, jer traje već jako dugo i to se ne sme zanemariti. Mi smo svi uz festival rasli, učili muziku, sretali ljude i na taj način Bemus je uticao na sve nas. Takođe, svako od nas je zapamtio barem jedan koncert koji mu je ostao kao događaj. To je ono što želim da povežem sa današnjim trenutkom. Ja sam prišla pravljenju programa sa velikim poštovanjem prema Bemusu i njegovoj tradiciji.
       S druge strane, mi se nalazimo u 2001. godini, na početku trećeg milenijuma i svet se dosta promenio. To je neminovnost koju sam imala na umu pri kreiranju programa festivala. Druga vrsta veze koju sam htela da ostvarim je - svet i mi. Htela sam da budemo prisutni i mi i svet, i čini mi se da sam to uspela. Imamo značajan broj koncerata koji su zasnovani na našoj muzičkoj tradiciji, kao što je nastup dečjeg hora RTS-a "Kolibri" koji će izvesti Mokranjčevu "Liturgiju" u Sabornoj crkvi. Takođe, kada je reč o tradiciji, izdvojila bih koncert Hora monaha manastira Kovilj koji će izvesti tradicionalno crkveno pojanje i nastup Dragoslava Pavla Aksentijevića sa ansamblom "Zapis", na čijem programu će biti srpsko narodno crkveno pojanje i narodna muzika.
       Šta ćemo čuti iz sveta?
       - Želela sam da otvorim vrata za muzička imena koja su u ovom trenutku u svetu priznata. Neki od njih dolaze uz pomoć stranih kulturnih centara u Beogradu, kao što su Gete institut i Francuski kulturni centar. Upravo preko Francuskog kulturnog centra na Bemusu će nastupiti Kamerni hor Accentus iz Francuske, a Gete institut je takođe pomogao da se ostvari saradnja sa umetnicima iz Nemačke kao što su članovi seksteta Minhenske filharmonije sa violinistom Sretenom Krstićem. Pored ostalih, tu su i koncerti Bečkog kamernog orkestra, koncert Akademskog hora Collegium Musicum, kvartet iz Mađarske i nastupi naših umetnika kao što su violinista Stefan Milenković, pijanistkinja Jasminka Stančul, sopranistkinja Katarina Jovanović i drugi. Takođe, deo festivala će biti ispunjen koncertima koji će se održati u svečanoj sali Skupštine grada. Kao osnivač Bemusa Skupština grada je otvorila svoja vrata za izvođače koji će nastupiti pod zajedničkim imenom "Prvi put na podijumu Bemusa". Moram da istaknem, ne radi se o početnicima već o dobrim muzičarima koji se tek sada pojavljuju na festivalu. Jedan od takvih je i koncert Gudačkog ansambla Arte pod dirigentskom palicom Biljane Radovanović.
       Takođe, jedan od značajnijih događaja je unapred rasprodat koncert velikog umetnika Miše Majskog, ističe Ivana Stefanović.
       Članovi ovogodišnjeg Saveta Bemusa su akademik Dejan Despić, Nebojša Ignjatović, Petar Ivanović, Biljana Radovanović, Ivan Tasovac, Aleksandra Ivanović, Mirjana Veselinović-Hofman i Ljubiša Jovanović. O saradnji na pripremi programa i o planovima, umetnički direktor festivala Ivana Stefanović govori:
       - Mi smo se trudili da ostvarimo najviše što je u ovom trenutku moguće. Važna činjenica je da će neki ansambli i muzičari dobiti svoje honorare što je do sada bila retka pojava. Nismo želeli pri organizaciji festivala da ni od koga tražimo usluge niti da rade besplatno. Želimo da festival stavimo na zdrave i profesionalne noge, a to uključuje da su svi i finansijski zadovoljni. U ovom trenutku, pored honorara umetnika, platili smo i svoje druge zakonske obaveze kao što su autorska prava koja do sada često nisu bila regulisana. Jednostavno - ne varamo se više. Svačiji rad je vredan i mi to želimo da poštujemo.
       Želimo da grad živi tih dana u znaku Bemusa i ne samo Beograd, želimo da se u budućnosti koliko je to moguće, koncerti koji se izvedu na Bemusu, izvedu i u drugim gradovima Srbije. Novi Sad, Niš, Kragujevac i drugi gradovi to zaslužuju jer festival treba da proširi svoje granice. Koliko je to u ovom trenutku ostvarljivo, ne znam ali sam sigurna da i drugi dele moje mišljenje da značajne muzičke događaje treba podeliti i sa drugim sredinama u našoj zemlji. Znam da će mnogi reći da to puno košta, ali mi moramo prema tome da idemo, korak po korak.
       Na prethodnim muzičkim svečanostima velika pažnja je posvećivana promociji domaćeg kompozitorskog stvaralaštva, kakva je situacija danas?
       - Domaća dela zastupljena na ovogodišnjem festivalu u dobroj su srazmeri sa ostalim programima. Narudžbina Bemusa je delo Milene Stojadinović-Milić, čućemo i kompoziciju Ivana Jeftića, a naročito bih istakla nastup perkusioniste Nebojše Živkovića koji će izvesti koncert na zatvaranju festivala sa članovima Beogradske filharmonije. Ovaj koncert i samo zatvaranje festivala mogla bih da opišem kao "malu atomsku bombu", jer će na koncertu nastupiti dobri muzičari sa jakim programom. Tokom festivala biće izvedeno skoro devetnaest dela domaćih autora. Na zatvaranju festivala, pored navedenih muzičara, nastupiće i gost iz Francuske, violinista Rene Kapison koji je u svetu zabeležio značajne uspehe. Dovođenjem ovakvih muzičara mi moramo uspostaviti stvarne sisteme vrednosti, jer smo imali veliku pauzu u saznanjima i informacijama što se tiče odnosa sa svetskom muzičkom scenom. Moramo veoma bro da radimo, napominje Ivana Stefanović.
       Pored pomoći Skupštine grada Beograda i dobre saradnje sa stranim kulturnim centrima, ističe se i sponzorstvo Telekoma Srbije koje je većim delom stalo iza ovogodišnjeg Bemusa. Dugogodišnji organizator festivala je i "Jugokoncert". Ono što čini osveženje ovogodišnjih muzičkih svečanosti je medijska slika za koju su zaduženi ljudi iz firme McCANN-ERICKSON i reditelj Boris Miljković. Ovogodišnji 33. Bemus ima moderan dizajn koji prati slogan: "Oslušni zvuke grada."
       Zvuci su već oko nas, Bemus može da počne.
      
       MARINA STEFANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu