NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Istorija i sadašnjost

      Dramaten je osnovao kralj Gustaf III 1788. godine sa ambicijom da "ustanovi nacionalnu scenu, gde bi se izvodile švedske drame, sa švedskim glumcima, sa ciljem pospešivanja jezika, ukusa i broja publike". Novinar Džon Ler iz The Nenj Džorker-a piše: "Dramaten je verovatno jedno od pozorišta sa najboljim repertoarom na svetu." Svojevremeno je i Erland Josefson u jednom intervjuu na pitanje šta je to što posebno odlikuje švedsko pozorište, odgovorio: "Švedska je oduvek bila na margini Evrope i oduvek pokušavala da bude njen ravnopravni deo. Tako je i u pozorišnom životu, s tom prednošću, što smo uvek mogli da biramo i uzimamo za sebe ono što je najbolje iz Evrope i celog sveta."
       Današnja prelepa građevina u strogom centru grada je iz 1908, a predstave se igraju na šest scena: Velikoj, dve male scene, Slikarska sala, Lav, El scena. Svoju zasebnu ložu, na prvoj galeriji desno, sa posebnim ulazom i danas posećuje kraljevska familija. Umesto klasičnog crvenog enterijera i zavese, Dramaten je jedno od retkih pozorišta sa kombinacijama nebo plave, bele (slonova kost) i zlatne boje. Kroz ansambl pozorišta su prošli: Greta Garbo, Bibi Anderson, Gunel Lindblum, Maks fon Sidov, Erland Josefson, Lena Endre i Pernila August. U 2000. godini pozorište je izvelo oko 1200 predstava pred skoro 300 000 gledalaca.
       Ove sezone se igra Šekspirov "San letnje noći", "Šuma" Ostrovskog, Molijerova "Škola za žene", "Kabare" (libreto - Džo Masterof, prema istoimenom filmu), Božićna predstava - Pinokio, "Komični talenat", od Alena Ajkborna, "Plava pomorandža" Džoa Penela, "Povratak u pustinju" (autor Bernard-Maria Koltes priča o alžirskom ratu), "Tri verzije života" Jasmine Reze, "Božić", Augusta Strindberga - režija Engleskinje Keti Mičel, "Bestseler", Luis Boie af Genies, moderna postavka Sofoklove "Elektre", "Marija Stjuart", u režiji Ingmara Bergmana. U lepoj tradiciji Dramatena su i predstave za decu. U ovoj sezoni "Tildina kuća" u režiji Elene Lam i "Takmičenje veštica" od Eve Ibotson.
      
       Premijera Ibzenovih "Aveti" u režiji Ingmara Bergmana najavljena je za februar 2002.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu